Örebro Futsal Club

Viktig seger för katter – mycket arbete återstår

Tio år sedan lämnades 100 000 namnunderskrifter in till regeringen – under all kritik att det tar så lång tid

· Publicerad: 11 januari 2018 · 23.42.
Katt

Regeringen presenterar sitt förslag till ny djurskyddslag. Den stora nyheten är att hemlösa katter nu äntligen uppmärksammas. Nu föreslås att djurskyddslagen tydligare än tidigare ska skydda övergivna och bortsprungna djur – att det ska bli straffbart att överge djur.

– Äntligen erkänner regeringen att hemlösa katter är ett stort djurskyddsproblem. Vi har arbetat med att påverka politikerna i denna fråga under väldigt många år och att de lyssnat visar hur viktigt vårt arbete är, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Annons ▾

Tio år sedan kravet inkom krav till regeringen

2008 överlämnade Djurskyddet Sverige 100 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på insatser för katterna. 2014 uppvaktade organisationen samtliga riksdagsledamöter med en varsin mjukiskatt som runt halsen bar en uppmaning om att snarast rösta igenom stärkta lagar för katterna. 2016 uppmärksammade vi frågan igen genom kampanjen Alla katter som samlade in ungefär 40 000 namnunderskrifter.

Under all kritik att det tar så lång tid

Regeringens proposition baseras på Eva Erikssons utredning som kom 2011. Där fanns fler viktiga förslag än vad regeringen nu föreslår. Bland annat saknas det viktiga kravet om obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. Den frågan ska istället utredas vidare.

– Att både den nuvarande och tidigare regeringen inte lagt fram förslaget till ny djurskyddslag förrän nu är under all kritik. Därför är det extra illa att regeringen inte föreslår obligatorisk ID-märkning av katter. För oss som arbetar med hemlösa katter dagligen finns en stor samsyn om hur viktig ID-märkningen och registrering är. Där behövs inga fler utredningar som bara tar tid samtidigt som fler katter förlorar sina hem! avslutar Åsa Hagelstedt.

FIKK - För att alla behövs