Örebro Futsal Club

Så gick det på Guldbaggegalan

Ikväll delades Guldbaggarna ut på svensk films årliga branschfest där man utser förra årets bästa filmer.

· Publicerad: 23 januari 2018 · 00.41.

En av kvällens största vinnare blev The Nile Hilton Incident som vann fem guldbaggar, bland annat för bästa film och bästa manlige huvudroll. Det var Örebrobekante Fares Fares som vann pris för bästa huvudroll.

En annan av galans största vinnare var Ruben Östlund som vann sin femte guldbagge, den här gången vann han för bästa regi för The Square. Även filmen Sameblod gick bra där bland annat Lene Cecilia Sparrok vann pris för bästa kvinnliga huvudroll.

Annons ▾

Filmen Borg var galans stora förlorare, filmen hade mest nomineringar men vann bara två guldbaggar. Där vann bland annat Stellan Skarsgård för bästa manliga biroll, hans första guldbagge sen vann 1990 för bästa manliga huvudroll med filmerna Täcknamn Coq Rouge och Kvinnorna på taket.

Guldbaggen i Metoos fotspår

Årets galan kretsade mycket om Metoo-kampanjen och det fokus som legat på sexuella trakasserier inom filmbranschen, något uppmärksammades i Sverige när över 400 skådespelerskor berättade om incidenter under deras tid inom filmbranschen.

Detta ämne behandlades med både allvar och komik under kvällen, bland annat genom flera tal och sketcher från kvällens programledare Petra Mede.

Ett urval av vinnare

Bästa film

The Nile Hilton Incident

Bästa regi

Ruben Östlund för The Square

Bästa kvinnliga huvudroll

Lene Cecilia Sparrok för Elle Marja i Sameblod

Bästa manliga huvudroll

Fares Fares för Noredin i The Nile Hilton Incident

Bästa kvinnliga biroll

Julia Kijowska för Agnieszka i Jordgubbslandet

Bästa manliga biroll

Stellan Skarsgård för Lennart Bergelin i Borg

Bästa manus

Amanda Kernell för manuset till Sameblod

Bästa foto

Fredrik Wenzel för fotot i The Square

För alla vinnare tryck här

FIKK - För att alla behövs