Örebro Futsal Club

Borg – En amerikaniserad hjältesaga

I måndags var den med och tävlade om Guldbaggarna, idag kan du läsa recensionen på Örebro Tribune.

· Publicerad: 28 januari 2018 · 14.51.

Filmen Borg hade svensk biopremiär den 8 september förra året, måndagen den 15 januari släpptes filmen på DVD, Blu-ray och digitala filmplattformar.

Borg fokuserar på den klassiska Wimbledon-finalen mellan Björn Borg (Sverrir Gudnason) och John McEnroe (Shia LaBeouf) samt deras uppväxt och vägen till framgång.

Annons ▾

Handling:

Året är 1980 och Björn Borg står på toppen av sin karriär, han går in i Wimbledon-turneringen som regerande mästare och kan vinna sin femte raka titel. Men pressen är stor och Borg påverkas av både inre och yttre faktorer.

Relationen till flickvännen Mariana Simionescu (Tuva Novotny) och tränaren Lennart Bergelin (Stellan Skarsgård) påverkas samt att ett möte mot supertalangen McEnroe stressar Borg.

Omdöme:

Borg är ett amerikaniserat porträtt i regi av svensk filmindustri, och filmen skulle lika gärna kunna vara producerat av ett amerikanskt bolag. Att filmen nu har så många influenser från landet i väst gör att den sticker ut bland den traditionella svenska filmen.

Borg har ett suggestivt soundtrack och psykologiskt ljudspår, något som på ett sätt är ovanligt inom svensk film. Detta är dock inte negativt då filmen får en mer psykologisk underton, åskådaren kommer själva att kunna känna Björn Borgs stress och lidande.

Filmen är som sagt uppbyggd på samma sätt som Hollywood skulle porträttera en känd person på film. Mycket har lagts åt sidan för att skapa en bra story. Bland annat nämns det inte att Borg och McEnroe kom att bli bra vänner efter finalen 1980.

Dessutom har Lennart Bergelins änka Rose Marie kritiserat filmen för att lyfta fram en felaktig bild av den legendariske tränare och tennisspelaren. Även John McEnroe ska ha kritiserat filmen och sagt att han framställs som ett större svin än vad han egentligen var.

I grunden blir det en saga där Björn Borg är den tystlåtna hjälten som blir utmana av en ung och ouppfostrad yngling vid namn John McEnroe. Men filmens styrka ligger ändå i karaktärerna och skådespelet. Gudnason är väldigt lik borg till utseendet samtidigt som LaBeouf och Skarsgård gör sin karaktärer levande.

Slutsats:

Borg är en underhållande och snygg film om en av Sverige största idrottare. Filmen har en psykologisk underton som får den att lyfta. Skådespelet är bra och karaktärerna är levande.

Men influenserna från Hollywood är många och rivaliteten mellan Borg och McEnroe känns som en hjältesaga med en klar god och ond karaktär.

Regi: Janus Metz
I rollerna: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf och Stellan Skarsgård m.df.
Genre: Drama/Biografi
Speltid: 1 h 43 min
Prod.år: 2017
Ålder: Rek. från 7 år

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspårk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3.4

FIKK - För att alla behövs