Örebro Futsal Club

Kingsman: The Golden Circle – underhållande och actionfylld agentparodi

Måndagen den 5 februari släpptes Kingsman – The Golden Circle på Blu-ray, DVD och digitala plattformar.

· Publicerad: 6 februari 2018 · 16.00.

Kingsman – The Golden Circle hade svensk biopremiär under 2017 och är uppföljare till Kingsman – The secret service från 2015 som i grunden är en parodi på brittiska agentfilmer.

För regin står Matthew Vaughn som bland annat ligger bakom Layer Cake och Kiss Ass, han agerade även producent på Guy Ritchies genombrottsfilmer.

Annons ▾

Handling:

Kingsman-agenten Eggsy (Taron Egerton) blir utanför huvudkontoret attackerad av f.d rekryt till organisationen och kort därefter dödas alla Kingsman-agenter.

Eggsy och teknikern Merlin (Mark Strong) får upp ett spår till deras amerikanska motsvarighet Statesmen som kommer till deras hjälp då en mystisk organisation som heter The Golden Circle hotar världen.

Omdöme:

Regissören Matthew Vaughn har vuxit fram som en av de mest kreativa actionregissörerna i branschen. Hans trademark är ofta överdrivna och underhållande actionscener komponerade med populärkulturella musikstycken.

I hans debutfilm Layer Cake (2004) fick åskådaren se en misshandel på ett café till tonerna av Duran Durans Ordinary World och en av scenerna i Kingsman – The secret service har blivit ett youtube-fenomen. Scenen är den berömda kyrkfighten där Colin Firth slåss mot en sekt samtidigt som Lynyrd Skynyrds Free Bird hörs i bakgrunden.

I The Golden Circle väljer Vaughn tillämpa sitt kända trademark redan i filmens öppningsscen där Eggsy slåss i taxi till tonerna av Princes Let’s go crazy, och precis som innan är scenen precis lika kreativ och nyskapande.

Och actionscenerna i filmen är snygga och precis så där överdrivet underhållande, förutom taxiscenen bjuds åskådaren på en helt overklig linbanescen och en precis lika orealistisk slutstrid. Men Vaughn får det och fungera samtidigt som han har glimten i ögat.

I rollistan dyker flera kända ansikten upp och sångaren Elton John gör ett kul framträdande som sig själv. Ur svenska ögon är det även kul att Hanna Alström fick en större roll i uppföljaren. Även Björn Granath och Lena Endre dyker upp i filmen som det svenska kungaparet.

Slutsats:

Kingsmanserien är en kul och underhållande agentparodi med snygga och överdrivna actionscener. Styrkan ligger i Matthew Vaughns sätt att skapa action och humor.

Men i grunden har filmen nästan samma uppbyggnad som sin föregångare och trots alla underhållande actionscener kan filmen där i mellan gå lite på tomgång.

Kingsman – The Golden Circle


Regi: Matthew Vaughn
I rollerna: Taron Egerton, Colin Firth och Stellan Mark Strong m.df.
Genre: Action/Komedi
Speltid: 2 h 21 min
Prod.år: 2017
Ålder: Rek. från 15 år

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3

FIKK - För att alla behövs