Örebro Futsal Club

Annihilation – Sci-fi thriller med psykologisk underton

Måndagen den 12 mars hade sci-fi filmen Annihilation svensk premiär på filmstreamingsidan Netflix.

· Publicerad: 13 mars 2018 · 12.20.

Annihilation är baserad på en bok med samma namn och är regissören Alex Garlands andra film, den första var Ex Machina med Alicia Vikander i huvudrollen.

I Annihilation dyker bland annat Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar Isaac och svenskan Tuva Novotny upp.

Annons ▾

Handling:

Biologen Lena (Portrman) med ett förflutet inom det militära sörjer sin man Kane (Isaac) som efter ett hemligt uppdrag är spårlöst försvunnen. När han helt plötsligt dyker upp är det något som inte stämmer, samtidigt blir de bortförda av militären till något som kallas området X.

Området X består av en kustremsa som är täckt av något konstigt skimmer. Psykologen Ventress (Jason Leigh) har bestämt sig för att leda en expedition in i skimret för att utforska, trots att ingen någonsin kommit tillbaka från det.

Omdöme:

Ryslig, vacker och psykologisk på samma gång, Alex Garland har skapat en sci-fi film i lågt tempo som får oss att ställa många frågor men samtidigt inte ge oss några svar. Och med en underton av mänsklig existens skapas en obehaglig frågeställning vår inställning till livet.

Natalie Portman axlar den klart starkaste karaktären i den grupp som ska ge sig ut på självmordsuppdrag i området X, där möts vi av både fängslande natur och livsfarliga muterade djur allt fångat i ett vackert stilistiskt bildspråk.

Annihilation för tankarna till dataspel som S.t.a.l.k.e.r och Crysis samt andra verk baserade på det övernaturliga. Här vävs drömliknande scenografi ihop med post-apokalyptiska mardrömmar. Allting skapat på en relativt liten budget.

Att Annihilation tillslut hamnade på Netflix berodde på en intern dispyt på Paramount Pictures. Filmen hade amerikansk premiär i december förra året men för den internationella marknaden fick Netflix ansvara över, vilket bidrog till att filmen aldrig visades på bio utanför USA och Kina.

Regissören Alex Garland uttryckte ett missnöje över detta och ansåg att Annihilation var gjort för att se på den vita duken. Samtidigt har Netflix en större spridning så filmen har potential att nå ut till fler tittare.

Slutsats:

Annihilation är en vacker och otäck film som blandar psykologiska undertoner i en sci-fi thriller. Vill man koppla bort från alla de hjärndöda popcornfilmerna är detta är bra val.

Tillgängligheten genom Netflix gör att man kan se filmen hemma och när det som bäst behagar än. Men samtidigt kan man ställa frågan om filmen inte varit bättre på bio, dessutom undrar man ibland vad man just såg.

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3.4

FIKK - För att alla behövs