Örebro Futsal Club

Var tredje samtal till SOS Alarm är en felringning

Över tre miljoner samtal inkommer varje år till nödnumret 112 och var tredje samtal är en felringning

· Publicerad: 13 mars 2018 · 18.34.

Var tredje samtal är en felringning som borde ha gått till ett annat nummer, eller inte ringts in alls.

– Det är enormt viktigt att spara nödnumret 112 till de akuta situationerna så att våra operatörer kan fokusera på att larma ut snabb hjälp till dem som behöver det bäst. Vi försöker alltid hitta nya sätt att informera allmänheten i den här viktiga frågan och hoppas att 112-utmaningen kan få fler att ringa rätt, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

Annons ▾

I Sverige finns det tre officiella samhällsnummer utöver 112. Polisens nummer 114 14 vid icke-akuta händelser, sjukvårdsrådgivning nummer via telefon 1177 och 113 13 som är det informationsnummer man ska ringa vid stora kriser och händelser.

Hela 97 procent vet vart man ringer i en nödsituation

I Sverige är kännedomen om nödnumret hög, hela 97 procent vet vart man ringer i en nödsituation. Dock så är det många som ringer 112 när de i stället skulle ha ringt något av Sveriges andra samhällsnummer.
Totalt rings nästan 15 miljoner samtal på de fyra numren varje år.

– Polisen har cirka 7 miljoner kontakter per år via telefon eller internetanmälan.
Det är viktigt för oss att ha en hög tillgänglighet för medborgarna och lösa så många frågor som möjligt i polisens frontdesk.

– Vi vill förbättra de kontakterna och svara upp ännu bättre mot medborgarnas behov.
Vår förhoppning är att kampanjen kommer öka kunskapen om vårt nationella nummer och vad man kan få hjälp med där, men också att fler får kunskap om Sveriges andra nationella nummer, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, Enhetschef nationella kontaktenheten vid Polismyndigheten.

Sveriges samhällsnummer

 • 112
  Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.
 • 113 13
  113 13 är ett nationellt informationsnummer som infördes i Sverige 2013. Du kan ringa till informationsnumret 113 13 för att lämna eller få information om allvarliga olyckor och kriser. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
 • 114 14
  114 14 är polisens nummer för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Det är öppet dygnet runt, alla dagar under året.
 • 1177
  1177 är vårdguidens nummer som du kan ringa om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om få hjälp med att hitta rätt i vården. Du kan själv läsa om t.ex. sjukdomar, läkemedel och behandlingar på 1177.se.

Källa Polisen

FIKK - För att alla behövs