I, Tonya – Fantastiskt skådespel i en tragisk historia

Den biografiska filmen om konståkerskan Tonya Harding hade svensk biopremiär den 16 mars.

· Publicerad: 20 mars 2018 · 13.31.

Det är en fiktiv berättelse om den världskända incidenten som inträffade 1994 mellan Harding och hennes konkurrent Nancy Kerrigan.

I huvudrollen syns det australienska stjärnskottet Margot Robbie som blev Oscarsnominerad för sin prestation men vann inte. Det gjorde däremot Allison Janney, hon fick ta emot en Oscar för sitt porträtt av Hardings mamma LaVona Fay Golden.

Annons ▾

Handling:

I, Tonya börjar med kort presentation av alla rollkaraktärer som förklara överfallet mot Kerrigan som blev en världsnyhet och har kallats den största skandalen inom amerikansk sport.

Därefter hoppas man tillbaka till 70-talets Portland där åskådarna får följa Tonya Harding tuffa och hårda uppväxt, hennes mamma slog henne och ställde hårda krav på henne. Under tonåren träffade Harding en ung man vid namn Jeff Gillooly, de kom att ha en stormigt förhållande som kom att påverka Hardings karriär.

Omdöme:

Skådespelarinsatserna i filmen är fantastiska, Margot Robbie porträttera en mentalt skadad Harding som hela tiden har förutsättningarna emot henne. Samtidigt är hon självupptagen och skyller hela tiden ifrån sig, till och med när skridskosnöret går sönder. Allison Janney gör ett lika bra porträtt som den iskalla och brutala mamman.

Filmen är baserad på en verkligen händelse men är uppbyggd runt vittnesmål från både Harding och Gillooly, detta bidrar till att Harding porträtteras som ett offer, vilket nu stämmer om mamman slog henne som barn, något LaVona själv har förnekat. Nancy Kerrigan har kommenterat filmen genom att säga att hon är det enda offret i denna skandal.

Förutom det bra skådespelet innehåller I, Tonya många snygga konståkningsscener, ett bra soundtrack med många bra rocklåtar från de aktuella tidsperioderna. Det är också en komisk film trots den tragiska inramningen och det hemska överfallet. Man passar även på att kritisera sättet media väljer att bevaka händelserna runt överfallet.

Skådespelarna bryter också ofta mot regeln om den fjärde väggen när det pratar med åskådarna. Detta kan vara ett knep för att få oss att förstå att filmen inte helt bygger på den verkliga sanningen. Är Tonya Harding så pass oskyldig som hon hela tiden har påstått?

Slutsats:

I, Tonya är en rolig och intressant film som bygger mycket på sitt fantastiska skådespel. Margot Robbie och Allison Janney har aldrig presterat bättre.

På grund av filmens blandade innehåll är det både ett tragiskt drama, en svart komedi och en intressant biograf, därför passar filmen de flesta olika filmsmakerna.

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
4

FIKK - För att alla behövs