Påskmarknad med pyssel och firande i Wadköping

Påskmarknaden i Wadköping arrangerades första gången år 1985 – den 25 mars är det återigen dags för årets första marknad

- .
Påskägg-Easter-egg

På söndag den 25 mars mellan klockan 11.00-16.00 är det dags för årets första marknad i Wadköping. Påskmarknaden i Örebro arrangerades för första gången år 1985 och har sen dess blivit en populär marknad som lockar massor med besökare.

Påskmarknad

Marknaden så hittar du försäljare från hela Mellansverige. Här finns hantverk, mat, påskris, påskpynt och allt annat som hör påsken till. I Dockteaterhuset bjuds alla barn på traditionellt påskpyssel och här kan du även leka gammaldags lekar eller prova på att bli ansiktsmålad.

Firar Cajsa Wargs födelsedag denna dag

Cajsa Wargs födelsedag den 25 mars firas med ett inspirerande föredrag av Christopher O’Regan och arrangören bjuder på smakprover inspirerade av Cajsas recept. Från klockan 11.00 och så långt smakproverna räcker, framför Cajsa Wargs hus på torget.

Fakta om Cajsa Warg och Cajsa Wargs hus ”Borgarhuset”:

Cajsa Warg (egentligen Anna Kristina Warg) föddes 23 mars 1703 i Örebro. Borgarhuset, som idag står på torget i Wadköping, ägdes tidigare av Cajsas Wargs pappa Anders Warg.

Cajsa Wargs hus är en gästabudsstuga från 1600-talet. Sådana hus ingick förr i förmögna borgares gårdar. Som ordet avslöjar användes det för gästabud, festerna hölls i byggnadens övervåning – helgstugan. Nedervåningen nyttjades som gästrum och förråd. I början av 1700-talet ägdes huset av Anders Warg och var då en del i en gårdsgrupp på Kyrkogatan 4. Anders Warg och hustrun Catharina fick en dotter, hon föddes i Örebro 1703 och döptes till Christina.

Vid 52 års ålder gav Christina Warg ut en kokbok; ”Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber”. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands. Den blev en succé och med den föddes ”Cajsa” Warg”.

Föredrag – ”Försvunnet så som en dröm”

En intressant och rolig inblick i det sena 1700–talets värld. Möt människorna som levde då genom deras dagböcker, brev och tidningsinsändare.

  • Plats: Teaterladan.
  • Tid: Start klockan 13.00, söndagen den 25 mars.
  • Fri entré, begränsat antal platser, ingen platsbokning.

Källa: Örebro kommun

Wheels4fun