Brand på balkong i bostadsområdet Varberga

Räddningstjänsten larmades ut till lägenhetsbrand i Varberga – ”det visade sig vara en grill som var orsak till branden”

- .

Det inkommer vid 21.20 tiden på onsdagskvällen larm om en befarad lägenhetsbrand på Varbergagatan i bostadsområdet Varberga i Örebro. SOS Alarm har fått samtal om kraftig rökutveckling från en balkong tillhörande en lägenhet på andra våningen i flerfamiljshuset.

Polisen meddelar att en grill ska vara orsak till branden som uppstått på balkongen. Branden kunde snabbt släckas.

Grilla – vad är tillåtet på balkongen?

Det finns inget i lagen som förbjuder grillning på balkongen, men många hyresvärdar har förbud i sina ordningsregler. Även om det i ditt hus är tillåtet att grilla på balkongen så får man ändå inte störa sina grannar.

På en föreningsstämma i en bostadsrättföreningen så kan man besluta om specifika regler vad som gäller, exempelvis grillning på balkong. Även vilken typ av grillning det gäller, eller om det gäller all grillning.

I hyresrätter är det hyresvärden som bestämmer vad som gäller vid grillning. Hos hyresvärden ÖBO – ÖrebroBostäder AB får du inte använda grill med öppen låga på balkongen. Risken för brand är alldeles för stor!

ÖBO – ÖrebroBostäder AB meddelar detta:

  • Använd elgrill, de ger inte ifrån sig så mycket rök och brandrisken minskar.
  • Berätta för dina grannar när du tänker grilla, så blir inte matoset en obehaglig överraskning.
  • I vissa av våra bostäder avråder vi helt från grillning på balkong eller uteplats, om grannens luftintag är placerade alldeles intill. Då går röken från grillarna direkt in i husens ventilation.
  • Det allra bästa är att använda de iordningställda grillplatser som finns i parker och på gårdar. Kom bara ihåg att släcka ordentligt efter dig, så att inte elden blossar upp igen eller någon skadas.

Om du undrar vad som gäller just där du bor – kontakta din hyresvärd.

Wheels4fun