Örebro Futsal Club

Växjö vann SM-Guld: Krossade Skellefteå AIK i finalen

Växjö Lakers kunde idag säkra den slutliga segern i SHL när de besegrade Saik med 5-0, totalt blev det 4-0 i matcher.

- .
Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune

Växjö var hela säsongens stora dominant och förlorade bara en match under slutspelet. Stor hjälte i laget blev Elias Pettersson som bara växte och växte i slutspelet och slog nytt juniorrekord.

Krossade Skellefteå i finalen

En final har aldrig varit mer ojämn i ett SHL-slutspel förut, Växjö vann med 7-0, 0-4, 4-1 och 0-5. Totalt vann svenska mästarna med 20-1 i målskillnad och Skellefteå var aldrig i närheten av att rubba smålänningarna.

Annons ▾

Växjö förlorade bara en match under slutspelet och det var i andra omgången av kvartsfinalen när Brynäs vann hemma i Gavlerinken med 4-3. I semifinal kunde Växjö trots hårt motstånd från Malmö vinna med 4-0 i matcher.

Elias Pettersson blev slutspelet stora kung och slog nytt poängrekord för juniorrekord, han vann slutspelets skytteliga med 10 mål och 19 poäng. I finalen sköt han 6 mål.

Men Växjö var ett starkt kollektiv med spetskompetens på varje position, när förstemålvakten Viktor Fasth blev skadad klev Viktor Andrén fram. Mot säsongens slut värvade Växjö in Andy Miele från Malmö och plockade även hem NHL-meriterade Dennis Rasmussen för att stärka laget.

Sen tidigare fanns även Daniel Rahimi, Liam Reddox och Robert Rosén i truppen som gav laget en stabil och rutinerad kärna. Robert Rosén skulle bland annat sluta på en andraplats i slutspelets poängliga med 8 mål och 14 poäng på 10 matcher.

Den norrländska giganten förlorade igen

Skellefteå AIK har under 2010-talet varit svensk hockeys mest framträdande lag, en plantskola som alltid har ställt upp med en talangfull trupp. Detta var den sjunde finalen och den femte de förlorade sen 2011.

Det är bara 2013 och 2014 som norrlänningarna stått som slutliga segrare. Bland annat var det Skellefteå som var motståndare när Växjö tog sitt första SM-Guld 2015.

Skellefteå tog sig till final genom att slog Färjestad i kvarten med 4-2 i matcher och Djurgården i semin med 4-2 i matcher. När man väl klev ut på isen i första finalmatcher blev man bortblåsta med 7-0 och lyckades aldrig studsa tillbaka, energi var helt slut. 

FIKK - För att alla behövs