Örebro Futsal Club

Okänd Soldat – Realistiskt krigsdrama ur finska ögon

Måndagen den 16 april släpptes den finska krigsfilmen Okänd Soldat på Blu-ray, DVD och digitala plattformar i Sverige.

· Publicerad: 26 april 2018 · 21.52.
Foto: SF Studios

Filmen är den tredje filmatisering av Väinö Linna klassiska litterera verk med samma titel från 1954. I boken för man följa en finsk kulsprutepluton under fortsättningskriget mot Sovjetunionen.

De två första filmatiseringarna av boken kom 1955 och 1985, den senaste filmen hade finsk biopremiär på Finlands självständighetsdag den 6 december förra året. Det var även samma år som landet firade 100 år som självständig stat.

Annons ▾

Handling:

Året är 1941 och Andra världskriget rasar för fullt, Finland har ca ett år tidigare stått emot en Sovjetisk invasion under det Finska vinterkriget. När Tyskland vänder sina blickar öster ut och inleder Operation Barbarossa dras även Finland in i ett fortsättningskrig mot grannen i öst.

I Okänd Soldat ligger fokuset på en finsk kulsprutepluton och några av mannarna i den. När Finland avancerar ner i Karelen för att återvinna de landmassor som de förlorade efter Finska vinterkriget ligger kulsprutepluton i första leden.

Omdöme:

Okänd Soldat hade biopremiär på 100-årsdagen av det finska självstyret. På förhand kan detta känns patriotiskt men filmen är precis som boken är en realistisk tolkning av Väinö Linna egna erfarenheter från fortsättningskriget. I en intervju med Proletären 1977 sa Linna att ” Med Okänd soldat ville jag väcka avsky mot det våld som springer ur det meningslösa kriget”.

Här finns inga hjältar, inga supersoldater, inga idealister, bara vanliga män som krigar för att plikten kräver det. Detta förmedlas bäst ur karaktären Antero Rokka som egentligen bara slåss för att skydda sin familj och återta Karelska näset som är hans hem.  

Okänd Soldat kan också beskrivas som en finsk Rädda Meninge Ryan. Krigsscenerna i filmen är både välgjorda och realistiska, de påminner mycket om landstigningen av Normandie. Fast där sandstränder i Frankrike har bytts ut mot barrskog och våtmarker i Karelen.  

Slutsats:

Okänd Soldat är ett realistiskt krigsdrama som inte vill glorifiera krig utan snarare förklara hur meningslöst våld är.

Hur ett stilistiskt perspektiv borde man dock sett filmen på bio för att få ut maximal känsla från effekter och krigsscener som är mycket välgjorda.

Betyg
  • Skådespel:
  • Handling:
  • Bildspråk:
  • Ljudbild:
  • Soundtrack:
3.2

FIKK - För att alla behövs