Man i 40 årsåldern anhållen misstänkt för mordet på Lena Wesström

Polisen informerar under onsdagen att en man i 40-årsåldern är anhållen, skäligen misstänkt för mordet på Lena Wesström. – ”Han har tidigare varit aktuell i utredningen angående en misshandel mot kvinnan”.

· Publicerad: 29 maj 2018 · 10.41.
Lena Wesström och polisfordon i Hjärsta
Foto: Polisen och Martin Avedal

Lördag den 19 maj så hittades den försvunna Lena Wesström avliden, hon hittades av privatpersoner, utomhus ungefär 150 meter från sin bostad. Då hade Lena varit försvunnen sedan måndagskvällen den 14 maj.

På tisdagen, två veckor efter försvinnandet så informerar polisen att man har hämtat in en misstänkt person till förhör, detta angående Lenas död.

Annons ▾

Man i 40-årsåldern anhållen – skäligen misstänkt för mord

Polisen meddelar att personen som under tisdagen förhördes och som senare kunde anhållas är en man i 40-årsåldern. Mannen är skäligen misstänkt för mord och har tidigare varit anhållen i detta ärende, dessutom har mannen varit misstänkt för misshandel mot Lena Wesström i en tidigare utredning.

Polis och åklagare är förtegna om den misstänkte och går inte ut med något mer gällande det som idag inträffat. Men att någon är skäligen misstänkt är en låg misstankegrad och i Sverige finns fyra nivåer:

Lena Wesström – detta har hänt

Det var tisdagen den 15 maj som den 45-årgia Lena Wesström anmäldes försvunnen av anhöriga. Polisen skulle dom närmaste dagarna genomföra ett stort sökningspådrag  runt om i området Nya Hjärsta där Lena bor. Bland annat så spärrade man av ett område i Vivallaskogen.

Under fredagen den 18 maj lämnar polisen ut uppgifter om Lena Wesström för att kunna få hjälp av allmänheten. På lördagen den 19 maj vid klockan 14.33 fick polisen larm om att fynd hade gjort vid ett bullerplank utefter motorvägen ungefär 150 meter från Lenas bostadsadress.

Någon timme senare på lördagen kommer uppgifterna om att fyndet var en kropp. Först under söndagen den 20 maj kunde polisen preliminärt identifiera kroppen som en kvinna och Lena Wesström.

Under tisdagen den 22 maj kommer uppgifter från Rättsmedicinalverket att kroppen som hittats är Lena Wesström. I samband med att kroppen hittas under lördagen startar en utredning gällande mord.

Fyra olika misstankegrader

  1. Kan misstänkas: Detta är den lägsta graden av misstanke. Den som kan misstänkas för brott kan låsas in (tas i förvar) under den tid han är skyldig att stanna kvar för förhör,. Inga ytterligare tvångsmedel, såsom husrannsakan eller kroppsbesiktning, kan användas mot den misstänkte.

  2. Skäligen misstänkt: Konkreta, objektivt underbyggda omständigheter föreligger som med viss styrka talar för att en viss person har begått den gärning som misstanken avser. På denna misstankegrad kan till exempel husrannsakan utföras.

  3. På sannolika skäl misstänkt: Misstanken framstår vid en objektiv bedömning som berättigad. Det krävs något som ytterligare binder personen till brottet, exempelvis ett vittne eller teknisk bevisning.

  4. Tillräckliga skäl för åtal: Åklagaren kan på objektiva grunder förvänta sig en fällande dom, det vill säga att rätten kommer att finna att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till vad åklagaren har lagt vederbörande till last.

FIKK - För att alla behövs