Ny yrkesmässa på Conventum i Örebro – en hjälp för ungdomar att hitta rätt utbildning

Allt färre ungdomar söker till dom gymnasiala yrkesprogrammen – ny yrkesmässa kan vara ett sätt att synliggöra och inspirera till rätt utbildning.

· Publicerad: 30 maj 2018 · 09.19.
Gymnasiemässan-2016
Bild från Gymnasiemässan 2016, Foto: Martin Avedal

Den 14 november så arrangeras en ny yrkesmässa på Conventum i Örebro. Mässan är ett steg att kunna hjälpa ungdomar att hitta rätt utbildning, känna till vilka yrken och möjligheter som finns.

Yrkesmässan ska arrangeras en gång om året och i samverkan mellan alla kommuner i länet, branschorganisationer och utbildningsanordnare. Medfinansiär till yrkesmässan är Region Örebro.

Annons ▾

Allt färre söker dom gymnasiala yrkesprogrammen

Allt färre ungdomar söker dom gymnasiala yrkesprogrammen och då kan mässan vara ett sätt att synliggöra de olika yrken, branscher och samtidigt vara ett sätt att inspirera.

Målgruppen är elever i årskurs 8 och 9, elever i årskurs 3 i gymnasiet samt kommunala vuxenstuderande, arbetssökande från kommunernas arbetsmarknadsenheter samt Arbetsförmedlingen.

Genomförs under tre år

Yrkesmässan ska genomföras under tre år, mellan 2018-2020 då finns vissa möjligheter att statistiskt se effekten vad gäller val inom gymnasieskolan, samtidigt om omvalsfrekvensen påverkats positivt.

Arrangören hoppas och tror att mässan ska bidra till kompetensförsörjningen inom bristyrkesområden i länet, att öka elevers/deltagares/arbetssökandes kunskaper om kompetensbehov inom näringsliv och offentlig sektor i länet samt utbildningsvägar till dessa yrken och att skapa en arena där arbetsgivare möter sin framtida arbetskraft.

FIKK - För att alla behövs