Länsstyrelsen övertar djurärenden från Polismyndigheten

Från den 1 juni kommer vissa av Polismyndighetens arbetsuppgifter med djur att flyttas till länsstyrelserna som får ett helhetsansvar och ansvar för det praktiska genomförandet

· Publicerad: 31 maj 2018 · 00.41.
Kattunge

Länsstyrelserna får från den 1 juni huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. De flesta av polisens uppgifter enligt lagen om tillsyn över hundar och katter, den så kallade tillsynslagen, flyttas också över till länsstyrelserna.

Förändringen genomförs för att renodla polisens arbetsuppgifter och möjliggöra större fokus på kärnverksamheterna.

Annons ▾

Ansvarar för att utreda och ingripa i akuta situationer enligt djurskyddslagen

Det är de uppgifter som inte kräver polisens särskilda befogenheter och kompetens som flyttas till länsstyrelserna. Polisen kommer dock även fortsättningsvis att ansvara för att utreda brott och ingripa i akuta situationer enligt djurskyddslagen och tillsynslagen under kvällar, nätter och helger. Länsstyrelserna kommer också att kunna begära handräckning från polisen i de ärenden där det bedöms att polisens befogenheter är nödvändiga.

– Vi har haft ett nära samarbete med länsstyrelserna för att förbereda och underlätta deras övertagande av arbetsuppgifterna. Som en del i det arbetet har Polismyndigheten också inrättat en nationell djurskyddsgrupp med placering i Stockholm för att hantera de ansvarsområden som blir kvar på ett enhetligt och effektivt sätt, säger Mikael Åslund, verksamhetsansvarig för djurärenden på Polismyndigheten.

Länsstyrelsen får ett helhetsansvar

Tidigare har länsstyrelserna fattat beslut om omhändertagande av djur, som polisen haft ansvar för att verkställa. Förändringen den 1 juni innebär att länsstyrelserna får ett helhetsansvar för verksamheten eftersom de då också får ansvaret för det praktiska genomförandet.

– Vi får en mer sammanhållen process, länsstyrelserna både fattar beslut och sköter det praktiska arbetet i omhändertagandet. Min förhoppning är att detta ska effektivisera arbetet, säger Hillevi Upmanis, som arbetar med djurskydd och är nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av polisens arbetsuppgifter på djurområdet.

Källa: Polisen

FIKK - För att alla behövs