Örebro Futsal Club

Stark röklukt i Örebro län – kommer från stor skogsbrand i Värmland

Oroliga i Örebro län ringer in samtal till SOS Alarm om att man känner stark röklukt – handlar om omfattande skogsbrand söder om Kristinehamn.

- .
Skogsbrand-VM2014-Arkivbild-MSB
Foto: MSB

Under natten och söndagsmorgonen så har både polisen och räddningstjänsten via SOS Alarm fått ett stort antal larm om både synlig rök och en stark röklukt i flera kommuner som angränsar till östra Värmland.

Branden är ännu inte under kontroll

Enligt polisen så handlar det om en omfattande skogsbrand mellan Björneborg och Bäckhammar söder om Kristinehamn. Branden upptäcktes under lördagseftermiddagen och är under söndagsmorgonen fortfarande inte under kontroll.

Annons ▾

Bergslagens räddningstjänst meddelar att sex stycken stationer från räddningstjänsten finns på plats, en tankbil samt två helikoptrar som vattenbombar området.

Samtal om stark röklukt – från flera närliggande kommuner

Polisen och SOS Alarm har fått flertal samtal om att det både luktar rök och att man sett rök på himlen. Rökutvecklingen från skogsbranden söder om Kristinehamn är så stor att rök och röklukt rapporteras in från Karlskoga, Nora och Örebro, som ligger omkring sju mil ifrån den omfattande branden söder om Kristinehamn.

Uppdaterat 12.15 – enligt tidningen Expressen så arbetar ett 70-tal personer och fyra helikoptrar mot den stora skogsbranden som ska utom kontroll.

Flygplan från Italien stärker upp Sveriges brandförsvar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – tar nu hjälp av EU för att stärka upp Sveriges försvar mot skogsbränder. Flygplan från Italien, som kan hjälpa till att vattenbomba vid skogsbränder kommer att placeras i Örebro under drygt en vecka. Det blir en tillfällig nationell förstärkningsresurs gentemot räddningstjänsterna, om behovet skulle uppstå.

Flygplanen förväntas anlända under söndagskvällen.

Här på forumet kommer vi uppdatera med aktuell information när det inkommer.  Har du information? Registrera dig, logga in och fyll på med information på forumet

FIKK - För att alla behövs