Sommar då är det dags att trimma busken

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar, därför är det viktigt att se till att häcken är ordentligt klippt och inte utgör en trafikfara.

· Publicerad: 20 juni 2018 · 10.39.
Grind-Trädgård

För säker trafik på bostadsgator så krävs det fri sikt i korsningar. Dålig sikt i gatukorsningar och växtlighet som växer ut i gång- banan eller körbanan kan vara en trafikfara både för dig och personer i din omgivning.

Säker trafik på bostadsgator kräver fri sikt i korsningar.

Som tomtägare måste du hålla efter häckar och annan växtlighet intill gatukorsningar och tomtutfarter för att förhindra olyckor.

Annons ▾

Hörntomt
Fri sikt ska finnas i varje gatukorsning på en sträcka av 10 meter åt varje håll i korsningen. Inom detta område får inte häckar, buskar, staket, murar eller annat som kan skymma sikten, vara högre än 80 centimeter över körbanan. Observera att måttet gäller från körbanans nivå! Där cykelbanor korsar varandra eller en gata gäller samma mått som vid en gatukorsning.

Utfart mot gata
Fri sikt ska finnas på en sträcka av 2,5 meter åt varje håll från utfarten och 2,5 meter in på utfarten från den inre gatu- eller trottoarkanten. Inom detta område får häckar, buskar, staket, murar eller annat som kan skymma sikten, inte vara högre än 80 centimeter över körbanan.

Tomt intill gata
Träd, buskar och häckar får inte växa utanför tomten mot en gångbana, körbana eller cykelbana. Växtligheten får inte heller hänga ner så att den skymmer sikten för trafikanterna.

Den fria höjden ska vara minst

  • 2,5 meter över en gångbana
  • 3,5 meter över en cykelbana
  • 4,7 meter över en körbana.

Träd och buskar växer
För att behålla en god sikt är det viktigt att redan när du planterar träd eller buskar ta reda på hur stora de kommer att bli så att du placerar dem tillräckligt långt från vägen.

Växterna breder ut sig olika mycket beroende på vilken art man väljer, vilken klimatzon man befinner sig i, jordens kvalitet och skötseln. På en plantskola där de säljer växter kan du få tips om arter och skötsel. Stora buskar och träd bör du plantera minst 2 meter innanför tomtgränsen. Häck- och buskplantor bör du plantera minst 60 cm innanför tomtgränsen.

För väghållare gäller
All vägmark ska hållas ren från buskar, träd eller andra föremål som skymmer sikten.

Plan- och bygglagen (8 kap 15 §) säger ”En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer”.

Detta innebär att Byggnadsnämnden har rätt att uppmana och förelägga fastighetsägare att inom viss tid ta bort växtlighet som skymmer sikten.

Blomlådor sänker hastigheten

Genom att använda blomlådor kan du sänka hastigheten på din gata. Blomlådorna blir också ett trevligt inslag i gatumiljön. Blomlådorna ska vara uppmärkta med reflexer för att synas tydligt. Kör en bilist på blomlådan och skadar bilen ligger ansvaret på bilföraren.

Källa: Örebro kommun
Har du frågor är du välkommen att kontakta Örebro kommuns servicecenter 019‑21 10 00 eller e-posta till stadsbyggnad@orebro.se

FIKK - För att alla behövs