Så tar du bort en fästing – fyra enkla tips
Nu är det sommar och då kommer risken att fästingar biter till.
Fästingen är vanliga på många platser i Sverige och kan sprida sjukdomar som TBE och Borrelia. Här kommer fyra tips till hur du enkelt kan ta bort dem.
-Det är viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt eftersom risken att få i sig smittämnen ökar ju längre den sitter kvar, säger Staffan Gullsby, läkare vid 1177 Vårdguiden.
Annons ▾
Tips: Så tar du bort en fästing
- Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek.
- Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
- Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
- Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Det är också bra att söka efter fästingar på kroppen när du har varit ute. Då kan du upptäcka tidigt om du har blivit biten. Man kan också hitta fästingar innan de har bitit sig fast
På 1177.se kan man också läsa mer om hur du undviker att bli biten och om du behöver söka vård vid ett fästingbett.
Fakta om fästingen
Fästingar är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur. Därför brukar man även säga att fästingar är parasiter.
De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae), med fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar (Argasidae), med omkring 200 arter. De hårda fästingarna har hårda plattor av kitin, och det är med dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras.
De mjuka fästingarna saknar de hårda plattorna och suger blod under minuter eller timmar, till skillnad från de hårda som borrar sig fast och suger blod under flera dagars tid.
Arten Ixodes ricinus är vanlig i Sverige. Den angriper framför allt varmblodiga djur av olika storlek, från sorkar och möss till de stora klövdjuren. Den är även vanlig på fåglar.
Denna art är den som vanligen angriper människor och deras husdjur i Sverige. Utöver denna art finns det elva andra arter hårda fästingar i Sverige, de flesta specialister på fåglar.