Örebro Futsal Club

Kriget mot drogkartellerna fortsätter i Sicario 2

Fredagen den 29 juni hade Sicario 2 – Soldado svensk biopremiär. Det är uppföljaren till den hyllade kriminalfilmen Sicario från 2015.

· Publicerad: 2 juli 2018 · 19.24.
Benicio del Toro axlar återigen rollen som den hårda sicarion Alejandro i Sicario 2 – Soldado.

Sicario var en av 2015 års bästa filmer, i fokus stod en kvinnlig FBI-agent (Emliy Blunt) som rekryterades till en specialenhet som skulle delta i kriget mot drogkartellerna i Mexiko. Regissören Denis Villeneuves speciella bildspråk och den bortgången kompositören Jóhann Jóhannssons musik gjorde Sicario till en stilistisk fröjd att se på.

Därför var förväntningarna stora när det förrförra året blev officiellt att en uppföljare till Sicario var på gång. Återigen skulle både Benicio del Toro och Josh Brolin axla sina färgstarka rollkaraktärer från den första filmen. Dock var Emliy Blunts karaktär borta, något som är synd.

Annons ▾

Handling

Efter ett terroristdåd i Kansas City misstänker amerikanerna att terroristerna tog sig in i landet genom Mexiko. Drogkartellerna smugglar varje natt in ett flertal illegala invandrare till USA över gränsen.

Matt Graver (Brolin) får i uppdrag att starta ett krig mellan de två stora kartellerna i Mexiko. Till sin hjälp tar Graver återigen den mexikanska sicarion Alejandro (del Toro). Men allt går inte som planerat när de kidnappar dottern till en av kartellbossarna.

Omdöme – Sicario 2

Både trailern och inledningen till Sicario 2 lovar en högoktanig action, en Benicio del Toro som på öppen gatan skjuter ner mexikanska politiker. Men skenen bidrar, till det positiva. Visst förekommer det många actionscener med både grovt våld och blod. Men samtidigt innehåller filmen ett relationsdrama mellan Alejandro och den kidnappade kartelldottern Isabel Reyes.

Italienske regissören Stefano Sollima har axlat vidare det arv som Denis Villeneuves lämnade efter sig. Sicario 2 innehåller samma vackra bildspråk som kännetecknade de första filmen så pass mycket. Hildur Gudnadottir har komponerat ett nästa lika bra soundtrack som sin landsman Jóhann Jóhannsson, de två har vid flera tillfällen samarbetat med varandra.

Sicario 2 är en bra uppföljare men går ibland på tomgång, snygga genomförda actionscenen varvas ibland med avslagna transportsträckor som man kan undra vad de gör i filmen. Uppföljaren är också en helt annorlunda film jämfört med sin föregångare vilket både är på ont och gått.

 Man har tagit vara på det bästa från Sicario, iaf fall ur den stilistiska synvinkeln. Men i och med att Emliy Blunts karaktär inte är med finns det inte någon kvinna i en våldsam och manlig värld som gjorde Sicario så speciell. 

Slutsats

Om man gillade Sicario är det väldigt troligt att man även gillar Sicario 2 – Soldado. Filmen är utseendemässigt väldigt lika även om de skiljer sig till innehåll och budskap.

Benicio del Toros karaktär är vid flera tillfällen väldigt hård men samtidigt får åskådaren veta mer om dennes bakgrund, vilket ger filmen mer djup.

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspårk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3.4

FIKK - För att alla behövs