Så jobbar polisen för att återskapa tryggheten i Vivalla
Parallellt med mordutredningen där två personer avled så pågår nu arbetet med att återgå till en trygg vardag i Vivalla.
På kvällen tisdagen 3 juli utbröt skottlossning i stadsdelen Vivalla i Örebro och två personer avled. Parallellt med mordutredningen pågår arbetet med att återgå till en trygg vardag i Vivalla.
Kommunpolis Fredrik Malm berättar om polisens arbete.
Ökad närvaro av uniformerad personal i Vivalla
Hur arbetar polisen i Vivalla efter skjutningarna förra veckan då två personer dödades?
Annons ▾
– Vi jobbar med ökad närvaro av uniformerad personal i området. Så långt det är möjligt är det personal som känner till Vivalla och är kända i området. Vi besöker olika sommaraktiviteter, näringsidkare, socialtjänsten med flera. Sen jobbar vi naturligtvis med utredningsspåret efter de grova brott som inträffade.
Vad innebär polisens trygghetsskapande arbete?
– Det handlar om att vara på plats, att ta diskussioner med de som är upprörda, möta oroliga föräldrar. Men naturligtvis också att jobba med den gränssättande delen, att beivra brott, allt från narkotikabrott till trafikbrott.
Minska vapentillgången och försvåra narkotikahanteringen
Vad kan polisen göra för att motverka att sådana här händelser inträffar?
– För polisen handlar det om att ringa in de individer som finns i de här konfliktbenägna miljöerna. Ta dem när de begår brott, minska deras vapentillgång och försvåra narkotikahanteringen. För att ha access i området måste vi fortsätta vara närvarande i vardagen.
I Örebro har vi sedan länge en väl fungerande samverkan med kommunen, bostadsbolagen och andra. Det gör att vi inte behöver lägga krut på att få andra samhällsaktörer att göra sin del.
Alla har samma förståelse över vad som ska göras. Mot de kriminella kan vi också jobba på flera sätt som inte är polisära. Vi kan försöka få vårdkedjan att få till missbruksvård om de kriminella är missbrukare, vi kan hjälpa andra myndigheter som jobbar mot de kriminella som har skulder. Men för polisen handlar det mycket om att jobba vidare på plats, både med hårda men också mjukare frågor.
Politikerna behöver skjuta till pengar för ökade resursen i området
Vad kan politikerna göra för att underlätta polisens arbete?
– Det handlar mycket om att ha förståelse för de resurser och ekonomiska medel som krävs. På ett nationellt plan handlar det om att ge polisen de resurser som behövs för att vi ska kunna lösa vårt uppdrag. Lokalt kan det handla om resurser till fältassistenter och annan brottsförebyggande socialtjänst.
Vi på polisen ser också hur det underlättat att politikerna i Örebro kommun avsatt medel till sommaraktiviteter för ungdomar. Långsiktigt handlar det om att inkludera människor och att börja tidigt med att nå måluppfyllelse i skolan och andra sådana faktorer som är grundläggande för trygghet.
Vad kan de som bor och andra som verkar i Vivalla göra för att bidra till ökad trygghet och minskad brottslighet?
– Ökad trygghet uppstår till stor del hos individen själv. Genom att engagera sig i konkreta aktiviteter som ökar trivseln i området kan också tryggheten öka. Det kan exempelvis handla om att bygga en skateboardramp åt barnen, att se till att hålla snyggt och prydligt på sin gård eller vid sin affär, avvisa personer som hanterar narkotika och anmäla det till polisen.
När det gäller trygghetsarbete har både polisen och kommunen sina roller som vi ska ta, men vi ska inte konkurrera utan vara närvarande och rulla med alla de goda krafter som finns i Vivalla.