Han vill svensken helst ha som granne

Leif GW Persson är den person svenskarna helst vill ha som granne. Detta har Hyresgästföreningen kommit fram till efter deras årliga undersökning.

· Publicerad: 17 juli 2018 · 18.13.
Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg

Enligt Hyresgästföreningens årliga undersökning om Sveriges önskegranne vill 23 procent av svenska folket helst bo vägg i vägg med Leif GW Persson.

Persson vann även förra året, även om hans popularitet har minskat till detta år. Tvåa på listan är Mia Skäringer och därefter nykomlingen på listan, Ingemar Stenmark. Den tidigare vinnaren Mark Levengood är fortfarande populär med en fjärdeplats.

Annons ▾

Kungahusets mest populära företrädare är kronprinsessan Victoria, med 12 procent av rösterna, hon är långt mer populär än sin far kung Carl Gustaf, som bara lyckas vinna förtroende hos åtta procent av de svarande. Den mest populära idrottaren är inte som tidigare Zlatan, utan vintersportarna Ingemar Stenmark och Charlotte Kalla. Generellt är kultur- och tv-personligheter uppskattade.

Schlagervinnaren Benjamin Ingrosso verkar dock inte ha slagit igenom i stugorna och får blygsamma tre procent.

Leif GW populär bland män, Mia Skäringer bland kvinnor

Män vill oftare ha Leif GW Persson och Ingemar Stenmark som granne medan Mia Skäringer, Mark Levengood och Lars Lerin är mer populära hos kvinnor. Våra mest framträdande partiföreträdare tycks inte vara så populära, samtliga ligger efter kungahuset.

Det är fjärde året för undersökningen och några av profilerna har funnits med alla år. En person som tappat popularitet är Zlatan Ibrahimovic, en annan är Camilla Läckberg. Andra som funnits med i toppen alla år är Mark Levengood och Ernst Kirchsteiger.

De svarande har fått välja mellan 37 kända svenskar och det gick att svara fler än ett namn. Novus, som har genomfört undersökningen på Hyresgästföreningens uppdrag, ställde även en öppen fråga om vilken person man helst vill bo granne med och även då låg Leif GW Persson i topp, tillsammans med Kronprinsessan Viktoria, Kungen och Barack Obama.

I undersökningen ställdes också andra frågor om grannar. De egenskaper hos en granne som är mest uppskattade är att grannen är trevlig och hjälpsam, hälsar vänligt, visar hänsyn och inte stör.

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Bostaden kan vara jättefin, men har du problem med grannarna blir det inte lika trevligt att bo, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen som själv gärna hade haft operasångaren Malena Ernman som granne.

– Malena Ernman är inte bara en duktig artist utan har också ett stort samhällsengagemang som jag uppskattar. Jag är säker på att vi skulle ha mängder av spännande samtal om vi bodde grannar, säger Marie Linder.

De här vill svenskarna ha som granne

  1. Leif GW Persson 23%
  2. Mia Skäringer 20%
  3. Ingemar Stenmark 16%
  4. Mark Levengood 16%
  5. Lars Lerin 15%
  6. Charlotte Kalla 14%
  7. Ernst Kirchsteiger 13%
  8. Tilde de Paula 12%
  9. Prinsessan Victoria 12%
  10. Jonas Gardell 12%
  11. Alicia Vikander 11%

De populäraste idrottsprofilerna 

  1. Ingemar Stenmark 16%
  2. Charlotte Kalla 14%
  3. Sarah Sjöström 9%
  4. Zlatan Ibrahimovic 8%
  5. Frida Hansdotter 5%

De populäraste musikerna

  1. Laleh Pourkarim 7%
  2. Sabina Ddumba 5%
  3. Eva Dahlgren 5%
  4. Samir Badran 4%
  5. Carola Häggqvist 4%
  6. Kicki Danielsson 4%
  7. Benjamin Ingrosso 3%
  8. Seinabo Sey 3%
  9. Ken Ring 2%

Fakta om undersökningen

Novus har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning bland allmänhet som är 18 år och uppåt.

Undersökningen är genomförd med hjälp av en webbaserad enkät till ett slumpmässigt urval ur Novus telefonrekryterade Sverigepanel.

Antalet besvarade enkäter är 1 022. Undersökningen genomfördes 24 maj – 30 maj 2018.

FIKK - För att alla behövs