Örebro Futsal Club

Extinction – spännande Sci-fi med en överraskande tvist

Fredagen den 27 juli hade sci-fi-filmen Extinction premiär på filmstreamsidan Netflix. Örebro Tribunes skribent Martin Avedal har sett filmen, här kommer en recension.

· Publicerad: 27 juli 2018 · 19.10.

Extinction är en i raden filmer som på grund av produktionsstrul hamnat oss filmstreamsidan Netflix ägor. Produktion för filmen började redan i december 2013 då filmens manus låg i topp på The Black List topplista. The Black List är en organisation som rankar oproducerade filmmanus och storyborads.

Under 2014 ryktades det om att brittiska stjärnskådisen James McAvoy var aktuell för filmen. Men efter ett par turer försvann han och huvudrollen gick istället till den betydligt mer anonyma Michael Peña.

Annons ▾

Filmen hamnade hos Universal Pictures och produktionen tog fart. De satte först premiärdatum för filmen i januari 2018, men istället hamnade Extinction hos Netflix . Premiären flyttades istället till 27 juli samma år.  

Handling:

Småbarnsföräldern Peter (Michael Peña) har problem med sin sömn. Han kan svimma av och drömma mardrömmar om en rymddivision där han och hans fru Alice (Lizzy Caplan) dör och barnen för klara sig själva.

Alcie är orolig för Peter och ber han söka hjälp, även något som Peters chef David (Mike Colter) uppmanar honom till att göra. Men efter hemmafest attackeras deras hemstad av främmande skepp och soldater. Rymdinvasionen har börjat och Peter och Alice måste rädda sina barn och sig själva från dödens klor.

Omdöme – Extinction

Extinction är en spännande och intressant sci-fi-film som bygger mycket på överraskningar i handlingen. Till en början vet vi att en familj bor på jorden och den manliga huvudkaraktären får varningar om en rymdinvasion som snart kommer äga rum. Men efter ca timmas speltid avlösa den stora tvisten som både är intressant och ovanlig i en sci-fi-film.

Specialeffekterna är också snygga och funkar bra i filmen, man väljer att spara på effekterna och inte visa för mycket. Detta bidrar också till att tvisten i filmen inte avslöjas för tidigt trots vissa indikationer. I filmen finns också frågor om existens, något som dock kan känns lite förlegat när det kommer till lågbudget sci-fi som försöker vara smartare än vad de är.

Även om Extinction i sin helhet är en bra film finns det flera synpunkter. Michael Peña som är filmens kändaste namn har svårt att bära huvudrollen på sina axlar, han är van att spela biroller och gör det bättre i dessa typer av roller. Mike Colter som slog igenom i Marvelserien Luke Cage syns för lite i filmen och borde fått mer utrymme.

Ett annat störande moment i filmen är barnen som gång på gång blir påfrestande att se på. De funkar som en stereotyp för barn i sci-fi-film. Vilket betyder att de ska springa runt och vara rädda och göra dumma misstag hela tiden. Syftet är så klart att skapa en känsla om hur ett krisscenario påverkar en familj. Men det funkade bättre i t.ex Världarnas Krig från 2005.

Slutsats:

Extinction är en spännande sci-fi med en intressant tvist som ät både cool och nyskapade. Specialeffekterna håller också en hög klass.

Men filmen lider av en svag rollistan samt att man tyvärr valt att fylla filmen med stereotypa karaktärer och en klassisk problematik som återfinns i alla sci-fi-filmer och katastroffilmer.

Betyg
  • Skådespel
  • Handling
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3

FIKK - För att alla behövs