Örebro Futsal Club

Ett av Sveriges största företag fyller 75 år

Lördagen den 28 juli är det exakt 75 år sen IKEA bildades i småländska Älmhult. Företaget började som ett postorderföretag och är idag en världsledande miljard industri. 

· Publicerad: 28 juli 2018 · 11.48.
IKEA-varuhuset i Älmhult i slutet av 50-talet. Foto: IKEA

IKEA är idag en självklarhet i nästa varje svenskt hem. Konceptet med att köpa billiga möbler som man själv bygger ihop blev en succé. Bakom idén stod entreprenören Ingvar Kamprad och framgångssagan runt IKEA är hans förtjänst. 

Det började som ett litet postorderföretag i Älmhult med omnejd och drevs av en tonåring på cykel. Produktutbudet har med åren gått från fisk, tändstickor och bläckpennor, till att renodlas inom heminredning. IKEA finns idag i 49 länder med 419 varuhus.

Annons ▾

Årligen har IKEA nära en miljard människor som besöker IKEAs varuhus och över 2,5 miljarder besök online och är världens största heminredningsföretag.  

Första varuhuset öppnades 1958

Ingvar Kamprad grundade IKEA som 17-åring. Och det var efter att pappa Feodor frågat vad sonen önskade sig i examenspresent som företaget kom till. Ingvars önskan var att få pappans tillåtelse att starta en egen firma, vilket krävdes då han inte var myndig.

1958 öppnades det första IKEA-varuhuset i Älmhult, detta efter att möbelförsäljningen ta fart för Ingvar under 50-talet. När IKEA öppnades kom kunder från hela Sverige för att besöka varuhuset. Bara två år senare 1960 öppnas även den första restaurangen i IKEA. Detta efter Ingvar Kamprad anser att det blir en betydligt bättre upplevelse i varuhuset om man är mätt i magen.

1973 öppnades det första varuhuset utanför Norden. Schweiz blev det första landet och om IKEA blev en succé där skulle idén även funka i resten av Europa och världen. Idag finns IKEA i 49 länder med 419 varuhus, och land nummer 50 väntar runt hörnet. I augusti 2018 öppnar IKEA sitt första varuhus i Indien.

Kamprads dö och IKEA fyller 75 

I januari 2018 skulle Kamprad avlida 91 år gammal, han lämnade ett affärsimperium efter sig. För IKEA är idag ett av Sverige största och kändaste varumärken. Och man håller sig i framkant genom att hela tiden utvecklas sig.

Lagom till 75 års dagen berättar Mattias Johansson, försäljningschef på IKEA Sverige att man ska re-lansering av några av de mest älskade produkter från förr. Först ut den 9 augusti är produkter från 50- och 60-talet. 

FIKK - För att alla behövs