Örebro Futsal Club

Kungaparet till Örebro

Sveriges kungapar besöker Örebro den 16 augusti för att deltaga i symposiet Kröningsåret 1818 på Örebro Slott.

· Publicerad: 9 augusti 2018 · 23.57.
Örebro Slott Kungaparet

På torsdagen den 16 augusti så kommer Konungen och Drottningen till Örebro för att närvara vid symposiet Kröningsåret 1818 på Örebro Slott.

Det är Bernadottesamfundet och Sällskapet Concordia som arrangerar symposiet med anledning av att det är 200 år sedan Karl XIV Johan kröntes till Kung i Sverige och Norge.

Den svenska kungaättens band med Örebro är starka

Det var ju i Örebro som Jean Baptiste Bernadotte utsågs till tronföljare av Örebroriksdagen år 1810 och det var här han var aktiv som kronprins, som regissör bakom Storbritanniens fredsuppgörelser med Ryssland respektive Sverige. Detta kom senare att ändra Napoleonkrigen i Europa.

Det är endast i Örebro som det finns ett särskilt Bernadottesamfund. Var ska symposiet hållas om inte hos oss i Örebro? undrar landshövding Maria Larsson som bjudit in Kungen och Drottningen samt hälsar dem välkomna till Örebro och Örebro slott.

Annons ▾

Historiska föreläsare i Rikssalen på Örebro slott

Symposiet om Kröningsåret har både norska och svenska historiker som föreläsare – dessutom en rysk historiker. Man kommer att berätta historien om Karl Johan, kröningarna i Stockholm respektive Trondheim utifrån olika perspektiv.

Arrangemanget genomförs i Rikssalen som har plats för 250 deltagare och pågår från klockan 09.00 fram till 14.50. Kungaparet anländer ungefär klockan 12.45 till Örebro slott och deltar vid eftermiddagens föreläsningar.

Film utan kostnad i Länssalen under dagen

I den närliggande salen, Länssalen så visas mellan klockan 09.00-14.00 den entimmes långa dokumentären ”200 år av Sveriges historia med ätten Bernadotte”. Filmen visas nonstop under dagen, utan kostnad för alla som är intresserade.

Vår historia angår oss alla och Karl XIV Johan var på flera sätt det moderna Sveriges grundare. Tyvärr får inte alla plats i Rikssalen, de som har möjlighet kan se filmen, säger Maria Larsson.

Allmänheten som vill se kungaparet, har störst chans vid avfärden utanför Slottet ungefär vid klockan 15.30.

FIKK - För att alla behövs