Örebro Futsal Club

Polisen varnar för utpressningsmejl

Polisen varnar för utpressningsmejl där avsändaren påstår sig ha filmer som bevis på att man har porrsurfat – hotar att skicka detta till dina vänner om du inte betalar.

· Publicerad: 9 augusti 2018 · 18.39.

Polisen varnar för utpressningsmejl och bedrägerimetoden innebär att avsändaren säger sig ha installerat en skadlig programvara i din dator för att få tillgång till dina lösenord på bland annat Facebook och till din webbkamera. Ofta så finns något av dina lösenord bifogat i mejlet.

”Betala inte och svara inte på mejlet”

Avsändaren påstår sig också ha filmat dig med din dators webbkamera när du varit inne på pornografiska webbsidor. Om du inte snarast betalar en viss summa i valutan Bitcoin så hotar avsändaren att skicka filmerna till dina bekanta.

Att avsändaren har din mejladress och dina lösenord är vilseledande och kan göra mejlet mer trovärdigt än andra typer av bedrägerimejl. Förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på Internet.

När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmailet har inte ens någon webbkamera på sin dator, säger Jan Olsson.

Annons ▾

Svårt att spåra utpressaren

Polisen har fått in många polisanmälningar som härrör till bedrägeriet. Det är omöjligt att veta den exakta omfattningen eftersom det alltid finns människor som betalar och avstår från att polisanmäla. Brottet är dessutom knepigt att utreda.

Det är otroligt svårt för polisen att hitta den som får pengarna. Bitcoins transaktioner är anonymiserade och vid spårning kommer vi bara till en ”plånbok” som består av rader med bokstäver och siffror i en följd och det är svårt att identifiera ägaren av ”plånboken”.

Det vi kan göra är varna för att inte betala. Förutom att du förlorar dina pengar totalt i onödan, gynnar du den internationella brottsligheten, avslutar Jan Olsson.

Så här bör du agera om du fått misstänkt epost

  • Betala inte!
  • Svara inte på mejlet
  • Ändra dina lösenord. Använd 2-faktorinloggning där det är möjligt
  • Täck för din webbkamera när du inte använder den, exempelvis med tejp
  • Polisanmäl!

FIKK - För att alla behövs