Örebro gör sig redo för två spännande EM-kvalmatcher i Volleyboll

Kommande helg i Örebro går i sportens tecken, Beachvolley Tour, Örebro city sport festival plus två spännande EM-kvalmatcher i Volleyboll. Det är ett fullspäckat avslut på veckan.

· Publicerad: 13 augusti 2018 · 20.06.
Sverige i en match mot Danmark 2016. Josephine Tegenfalk (6) och Isabelle Haak (10) möter Estland på söndag i Idrottshuset Örebro. Foto: Martin Avedal

Först gången på flera decennier har Sverige chansen att ta sig till EM både på herr- och damsidan. Under augusti äger ett EM-kval rum och den 18-19 augusti spelas två matcher i Idrottshuset Örebro. Det är herrarnas match mot Grekland och damernas match mot Estland.

I damlandslaget åter finns Örebro Volleytjejerna Josephine Tegenfalk, Linda Andersson och Dina Lundwall. De kan vara med om att ta Sverige till det första EM-slutspel på 35 år. Damerna möter Estland på söndag. 

Annons ▾

I herrlandslaget gör storstjärnan Marcus Nilsson comeback samt att Vingåkerskillarna Viktor Lindberg, David Pettersson, Johan Eriksson finns med i truppen. De kommer ta sig ann Grekland på lördagen. 

Så säger Josephine Tegenfalk om matcherna i Örebro

Örebro Tribune tog pratstund med Örebro Volleys lagkapten Josephine Tegenfalk som just nu befinner sig på landslagsläger i Polen.

Snart dags för EM-kvalen i Örebro, hur är känslan i laget inför matchen?
Fokus ligger just nu på Tjeckien i första matchen men självklart är vi redan nu taggade på att spela EM-kval hemma i Örebro. Vi är riktigt laddade för det som komma skall och ser fram emot matchen i Örebro.

Du är en veteran i landslaget, men beskriv känslan varje gång du ta på dig landslagströjan och ska spela landskamp.
Att få representera Sverige har varit en dröm i många år och varje gång jag får dra på mig landslagströjan pirrar det lite. Det är en mäktig känsla att ha sitt efternamn på ryggen och svenska flaggan fram på bröstet. Jag är så oerhört stolt att få vara en del i svenska landslaget och jag försöker bara njuta av det så mycket som möjligt!

Hur viktigt är det för volleybollen i regionen att kval-matcher spelas här?
Självklart är det stort att arrangera landskamper och det är ett bra sätt att få upp ögonen för sporten hos folket. Att man får se volleyboll på riktigt hög nivå. Förhoppningsvis växer intresset vilket kan gynna klubbarna i framtiden.

Det spelas även en herrmatch, hur stor betydelse har det för herrvolleybollen i Örebro?
Det är absolut positivt att även herrarna spelar i Örebro för då kanske unga killar vill prova på volleyboll och att även den sidan kan växa fram. Det vore coolt att ha både herr- och damlag i elitserien från Örebro.

Hur viktigt är det för svensk volleyboll om något av landslagen kvalificerar sig till EM-slutspel?
Att kunna mäta sig mot de stora nationerna så här tidigt i vår OS satsning med damlaget visar att vi är på väg mot något fantastiskt. Det var länge sen herrarna och damerna spelade EM så om vi kan ta oss vidare skulle det innebära ett stort steg i rätt riktning för svensk volleyboll. Vi vill växa som både förbund och nation så ett EM vore en bra mätning för att uppnå de målen.

Tid och datum för EM-kval i Volleyboll

18 augusti 17:00 i Idrottshuset
EM-kval i volleyboll, herrar
Sverige-Grekland

19 augusti 16:00 i Idrottshuset
EM-kval i volleyboll, damer
Sverige-Estland

FIKK - För att alla behövs