Länsstyrelsen upphäver eldningsförbudet i Örebro län

Länsstyrelsen i Örebro län har beslutat att upphäva det eldningsförbud som gällt sedan början av juli. Beslutet är taget utifrån SMHI:s prognoser och i samråd med länets räddningstjänster.

· Publicerad: 14 augusti 2018 · 10.26.
Arkivbild

Från och med onsdag den 15 augusti klockan 08.00 råder det inte längre eldningsförbud i Örebro län.

Anledningen till att eldningsförbudet upphävs är att Örebro län den senaste tiden har fått regn, svalare temperaturer och att brandrisken gått ner markant.

Annons ▾

SMHI kommande prognoser för brandrisk ser låga och stabila ut för den närmsta tiden och vädret väntas vara gynnsamt ur brandrisk-synpunkt.

Uppmanar till försiktighet vid grillning och eldning utomhus

Länsstyrelsen tillsammans med räddningstjänsterna uppmanar dock fortsatt till försiktighet vid grillning eller eldning utomhus, detta eftersom det fortfarande är torrt i marken.

Eldningsförbudet upphävs

Om tidigare eldningsförbudet som Länsstyrelsen beslutade som den 3 juli 2018, med stöd av 2 kap 7 § förordningen om skydd mot olyckor (2003:789), att föreskriva förbud mot all eldning utomhus.

Enligt en tillfällig föreskrift, 18FS 2018:6, så meddelar Länsstyrelsen som gör bedömningen i samråd med räddningstjänsterna, Nerikes brandkår och Bergslagens räddningstjänst att det för närvarande inte föreligger skäl att länet ska omfattas av ett eldningsförbud. 

Det tidigare meddelade beslutet och föreskriften om eldningsförbud ska därför upphävas.

FIKK - För att alla behövs