GES – Harmlöst men ända ganska coolt

Lördagen den 18 augusti uppträdde trion GES i Brunnsparken i Örebro. De är mest kända för låten ”Vi gräver guld i USA”.   

· Publicerad: 19 augusti 2018 · 02.30.

Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt bildade under mitten av 90-talet en framgångsrik trio. Deras största framgång blev låten När vi gräver guld i USA som skrevs i samband med Fotbolls-VM i USA 1994. 

Sommaren 1994 var magisk, Sverige vann brons i Fotbolls-VM. GES blev jättestor med sin låt När vi gräver guld i USA. De spelades överallt och sjöngs av många i många år framöver. Det är kanske en av de mest minnesvärda sportlåtar som gjorts.

Annons ▾

Därför borde kvällens konsert med GES ha mycket nostalgi över sig, speciellt när det är 24 år sedan GES slog igenom och blev så där jättestora och turnerade Sverige runt. Gruppen GES prickade in sin återkomst ganska bra då sommaren varit varm och Sverige gick bra i Fotbolls-VM i Ryssland.

Coola gubbar som kan än

Det är som sagt 24 år sen GES slog igenom och trion som är födda på 50-talet börjar komma upp i åldern. Detta är något man bland annat skämtar om när Orup säger att man är Sveriges äldsta pojkband. 

Det är ett erfaret och skickligt åldrande pojkband, då i storsätt de tre varit verksamma inom musiken sen början av 70-talet. GES spelar sällan fel och låt efter låt sitter som den ska. Det blir aldrig någon överraskning och konserten är ganska harmlös.

Samtidigt är GES ganska coola där de står där på scenen. Orup slänger med gitarren och pekar med hela handen precis som han vore i 20-årsåldern igen. Niklas Strömstedt hänger mot pianot samtidigt som han levererar riff efter riff. 

Någonstans uteblir den här nostalgin som man förväntade sig utan av gruppen. Men antagligen för att medlemmarna i GES aldrig egentligen varit frånvarande. Bland annat ledde Strömstedt TV-programmet Tack för Musiken under ett par år på 2010-talet 

GES slog inte Chris Kläfford

Runt 4000 hade hittat till Brunnsparken ikväll för att se GES uppträdda. De trotsade regnet som under kvällen hade börjat falla. Men när trion spelade Orups låt Regn hos Mej hade ett mindre uppehåll kommit. Man får se 4000 som en bra siffra tanke på att sommaren snart är slut och att vädret blivit sämre.

Samtidigt drog Lars Winnerbäck runt 6000 personer förra helgen och tidigare under lördagen drog Chris Kläfford runt 6000 personer när han spelade gratis i Stadsparken.

Guldet blev även till brons när GES gästade Örebro.

Eric Gadd agerade ikväll förband åt GES.

Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune 

FIKK - För att alla behövs