Lax och godis står högst i kurs hos svenskarna

Undersökning visar att Svenskarna äter mest godis i världen – undersökning gjord av företag bakom app för digitaliserade reklamblad.

· Publicerad: 19 augusti 2018 · 21.48.
Godis-Grandiosa-Skyr

Svenskarna äter mest godis i världen och populariteten bekräftas av undersökningen, godis har på endast ett år klättrat hela tre placeringar i appen ShopGun och listan över de mest sökta varorna. Appen ShopGun digitaliserar reklamblad, och hjälper användaren att finna erbjudanden som baseras på var du geografiskt befinner dig.

Nu har företaget bakom appen gjort en undersökning kring vilka varor svenskarna helst inte vill betala fullpris för.

Svenskar äter mest godis i världen

En jämförelse med grannländerna Danmark och Norge har gjorts och datan baseras på över 600 000 månatliga skandinaviska användare. Bland annat så kommer följande information fram:

Annons ▾

  • Lax och godis är de mest populära varorna bland svenskarna. I undersökningen har ShopGun kunnat uttyda det ökade sötsuget, då godis klättrade från plats fem till plats två. Andra varor svenskarna söker mycket på är kaffe, kyckling och mjölk.
  • På andra sidan sundet är danskarna mest förtjusta i mejeriprodukten skyr, en vara som har toppat ShopGuns lista i Danmark fyra år i rad. Smör och Coca-Cola hamnar på plats två respektive tre på den danska listan.
  • Norrmännen skiljer sig från de andra två länderna genom att stilla hungern med pizza. Fryspizzan Grandiosa hamnar på femte plats och pizza på åttonde plats. Dessutom väljer man att släcka törsten med Pepsi Max, som hamnar på sjätte plats.
En jämförelse från Sverige med grannländerna Danmark och Norge. Varorna som Skandinaverna helst vill ha erbjudanden på.
Bild: ShopGun

Enligt en rapport från Centrum för konsumtionsvetenskap använder svenskar priserbjudanden oftare nu än tidigare. År 2013 användes priserbjudanden i genomsnitt 21 gånger per person och år, 2016 hade den siffran stigit till 37 gånger per år. Nu är frågan vilka varor vill svenskarna egentligen helst ha rabatt på? För att ta reda på detta har ShopGun undersökt de mest sökta varorna i sin app under 2017 och även gjort en jämförelse med grannarna Danmark och Norge.

Svenskarna gillar lax och godis

Erbjudanden på lax och godis är de mest eftertraktade bland svenskarna. Lax är populärt till exempelvis påsk, midsommar och jul och står för 22,5 procent av sökningarna på topplistan. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar även att svenskarna äter mest godis i världen. Godis har klättrat tre placeringar från 2016 till 2017, enligt ShopGuns data – från plats fem till plats två på listan över de mest sökta varorna och visar att svenskarna har fått ett ännu större sötsug.

Danskarna frestade av Skyr

På andra sidan sundet skiljer sig listan något från den svenska. Danskarna är nämligen allra mest på jakt efter erbjudanden på skyr och smör. Mejeriprodukten Skyr har slagit igenom stort i Danmark och så mycket som var 20:e dansk äter det under en vanlig dag. Det är en relativt dyr vara och kan vara en anledning till att den har toppat ShopGuns lista över de mest sökta varorna i Danmark fyra år i rad.

Norrmännen stillar hungern med fryst pizza och släcker törsten med Pepsi Max

Det är störst efterfrågan på läsk och köttfärs bland norrmännen. Samtidigt hamnar fryspizzan Grandiosa, som det såldes 23,4 miljoner enheter av i Norge år 2016, på femte plats. Norrmännen söker även mycket på Pepsi Max och tidningen Dagbladet poängterar att det är den mest populära sockerfria läsken i landet. En tidigare undersökning påpekar dessutom
att Norge är det land som dricker mest Pepsi Max per invånare i världen.

FIKK - För att alla behövs