Örebro Futsal Club

Jättefästing har påträffats i Sverige – en aktiv jägare som letar upp sin värd

Fästingen Hyalomma har för första gången påträffats i Sverige. Fästingen kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den hittats.

· Publicerad: 25 augusti 2018 · 07.58.
Blomma-Fästing-Hyalomma
Fästingen Hyalomma har för första gången påträffats i Sverige.

Den stora fästingarten Hyalomma har nu för första gången påträffats i Sverige av forskare i Uppsala. Fästingen som är både snabb och aggressiv har på andra områden burit på blödarfeber.

Känner av potentiell värd på upp till nio meters avstånd

Fästingen Hyalomma är mycket snabba, dom är jägare som inte väntar på sin värd utan letar aktivt efter en värd att attackera. När de är blodfyllda så kan dom vara upp till två eller tre centimeter stora, berättar Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till Ekot.

Annons ▾

Den vuxna fästingarten Hyalomma kan känna av en potentiell värd på upp till nio meters avstånd och springa efter den under mer än tio minuter.

Krim-Kongo hemmarogisk (blödar) feber
Krim-Kongo är en farlig smitta överförd av fästingar som även finns i Europa. Dödligheten är normalt 5-40 procent, men kan även i vissa fall vara upp till 50 procent.

Krim-Kongo hemmarogisk (blödar) feber har påträffats i flera länder i Europa. Det finns idag inget vaccin eller behandling. Krim-Kongo sprids huvudsakligen via fästingar. Smittan kan spridas från människa till människa via blod och andra kroppsvätskor.

De första symtomen är oftast förkylning med feber, huvudvärk, muskelsmärta, buksmärta, diarré och halsont. I de mer allvarliga fallen uppkommer även blödningar från näsa och tandkött, blodiga kräkningar och blödningar i inre organ.

Till Ekot så säger Ann Albihn, laborator vid SVA i Uppsala så är sannolikheten att bli smittas av blödarfeber mycket låg.

FIKK - För att alla behövs