Live at Heart – en av Sveriges största festivaler drar igång

Den 2:e september startar Live at Heart när filmsatsning drar igång. Örebro Tribune har träffat Peter Åstedt inför starten för att ta pulsen på årets festival.

· Publicerad: 2 september 2018 · 15.06.
Idag drar Live at Heart igång och Örebro tribune har träffar Peter Åstedt för att ta pulsen inför årets upplaga. Foto: Martin Avedal.

Live at Heart står för dörren, Sveriges största showcase-festival. Under ca en veckas tid kommer flera spelningar och filmvisningar äga rum i centrala Örebro. 

För nionde året i rad äger denna festival rum som bara växer och utvecklas för varje år som går. Örebro Tribune har träffat Peter Åstedt inför årets festival för att ställa frågor om den internationella satsning man gör i år. 

Annons ▾

Live at Heart har en mer internationell prägel i år, berättade lite om varför?

Vi går mot att bli en mer internationell festival, vi tog ett beslut för ett par år sen att få en mer internationell prägel så i år har vi boka fler internationella akter. Men samtidigt har vi boka flera lokala akter, men istället har boka färre svenska akter som inte har så mycket lokalanknytning. Det var en strategi att bli mer internationella.

Live at Heart går in på sitt nionde år, hur gör man för att utveckla festivalen utan att frångå sitt ursprungliga syfte?

Vi har ganska nyligen fått ett nytt team som jobbar runt Live at Heart. Det var många som slutade förra året bland annat artistbokare och volontäransvarig. Själv blev jag tillfråga i december om jag kunde leda arbetet, förut har jag bara varit ansvarig för konferensen.

I och med att det kommit i massa nya människor med nya idéer har vi fått en nytändning men kan vi hålla det som Live at Heart har varit? Men vad är Live at Heart? Det är festival med 200 akter som ingen har hört talas om, det kommer vi behålla. Men det kommer komma fler akter utifrån som är kända på hemmaplan men inte så kända i Skandinavien.

Sen har Live at Heart ett uppdrag att boka lokala akter, detta för att främmad den lokala livescenen i Örebro. Något vi faktiskt har lyckats med genom åren. Samtidigt kan lokala artister och band från Örebro och länet träffa utländska artister och få ett utbytte av idéer och inspiration.  Det är målet med själva festivalen, att det ska skapas mer livescener, spelningar, musikstudios och så vidare i Örebro och länet.

Vilken betydelse har Live at Heart för Örebro?

Jag tror inte riktigt Örebro fattar hur stora vi är, det är en känsla jag får när man åker in i Örebro. Det hänger en vepa på något hockeylag som spelar i division 82 som knappt gjort något, eller ett fotbollslag som knappt gått över mittcirkeln.

Samtidigt åker vi på GMA och höll en föreläsning, GMA bjuder in de åtta största festivalerna i världen och vi var en av dem. Man tänker är vi så här stora, ja det är vi iaf utomlands och det är därför vi får in så mycket internationella akter. Artister vill komma hit och spela samtidigt vaknar Örebroarna till och ser hur mycket folk som faktiskt kommer hit.

På ett satt har Örebroarna upptäckt Live at Heart för det ser man på publiken, vi har en fantastik publik, det säger många band som kommit hit. De har spelat i andra svenska städer och inte tyckt det varit så kul förrän de kommit till Örebro, mycket på grund av mottagandet från publiken.

Men det är klart, Live at Heart kan bli ännu större och få mer spridning. Skulle Örebro gå under utan Live at Heart? Nej förmodligen inte, men skulle staden bli mycket tråkigare, JA!

För ett par år sen arrangerades flera festivaler i Örebro under sommaren, nu finns knappt någon kvar. Hur påverkar det Örebro?

Jag tror de festivaler som har försvunnit tillhör det gamla, allting förändras och jag träffar många band som säger att det inte finns några festivaler att spela på. Jag brukar säga men nämn någon festival som finns kvar, de brukar säga Way out west. Förutom Way out west? Sen blir det tyst.

Men visst stadsfestivaler finns, men det är mest att de hyr in Rix FM som tar dit Darin som står och skrålar i två låtar. Men det är ingen festival, det är inte Hultsfred och Way out west kan jag känna är lite pretto. Det är inte så häftigt, de bokar mest artister efter vad Pitchfork har skrivit.

Det som händer i musikvärlden idag är att folk vill upptäcka ny musik, förut kunde man läsa t.ex Aftonbladet men de har ingen koll längre. Musiken lever idag på helt andra kanaler, till och med för mig som jobbar med musik. Jag upptäcker nytt varje dag som t.ex Vama, de är superstora i Rumänien men jag hade aldrig hört talas om dem.  Men så fort jag blev exponerade för dem så tycker jag det är bra.

Man vill hela tiden upptäcka nytt

T.ex när jag som ung åkte till Hultsfred på 90-talet ville jag självklart se The Ramones, men samtidigt ville jag se de andra band och upptäcka ny musik. Lite så funkar Live at Heart, vi kommer boka många akter som publiken inte känner igen men vi kan garantera att de är bra. Och den här typen av festivaler har blivit allt vanligare, det dyker upp showcase-festivaler som svampar runt om i världen.

Det bidrar till att de vanliga festivaler runt om i Sverige blir ganska tråkiga, det är samma artister som blir bokade. Varje stadsfestival har samma line-up, i år är det Chris Kläfford han är överallt. Det är barnfamiljer som går dit och tror de får uppleva något speciellt.

Dock kommer aldrig själva festivalen att försvinna, människor kommer alltid gå på festival då det är en mötesplats. Men metoden att driva festivaler kommer att ändras. Det finns en festival på Irland där besökarna får gå in i massa olika rum för att få en helt annan upplevdes under konserterna. Tiden där man stod på en lerig åker och hoppade är förbi, festivalerna ser helt annorlunda ut idag och lever på ett annat sätt. Det känns kanske som de har försvunnit men de finns kvar fast i olika skepnader.

Är det någon speciell akt som sticker ut i år?

Det finns många bra akter i år, jag brukar räkna krockar, alltså när olika speglingar krockar på vårt schema. Men om jag ska plocka ut fem stycken akter så kan vi ta, Púr Múdd från Estland, Yeemao som är rappare från Tawian, ganska stora där. Omiri som spelar många olika instrument och jobbar mycket med bildproduceringen, den showen kan bli ganska bra.   

Royal Prospect, de är ett av de band som vi promotar extra. Varje år plockar vi fram en akt som får växa med festivalen och så spelar de tre år på rad, några exempel på fler andra som vi gjort så med var bland annat The Magnettes och Good Harvest. Royal Prospect blev upptäckte på festivalen, de blev signade på festivalen och i år kommer de göra sitt tredje framträdande. De kommer spela på Behrn Hotell där deras resa en gång i tiden startade, det var knappt att de kom med för två sen men nu har allt bara gått framåt för dem. Det kan bli en rolig konsert.

Capitano från Tyskland kan bli kul, det kan bli en helt vansinnig konsert. Men det vet vi inte förhand men det är charmen med festivalen. Men Yohio kommer även bli kul att se, se vad det är för nytt som kommer från honom.

Filmen har sitt intåg på Live at Heart, hur påverkade det festivalen?

Egentligen håller filmen sin del och vi vår del, men vi försöker varje år integrera med varandra. På den stora utomhusbion kommer vi t.ex visa Ted som är en biografi över musikern Ted Gärdestad.  

Men det vi hoppas är att precis som under Live at Heart kommer filmskapare och artister mötas och kunna göra utbyten av idéer. Det hände faktiskt redan förra året när ett kanadiskt band stötte på en svensk filmskapare. Filmskaparen gjorde en film om ett fängelse och bandet gjorde musiken till den.

Det är såna möten vi vill ska inträffa under festivalen, ett annat exempel är en filmskapare som på festivalen hittade musik till TV-serie som gick upp på SF Anytime ganska nyligen. Och det är ett bra exempel på hur musikerna och film skaparna har nytta av varandra.

Festivalen drar igång idag

Live at Heart drar som sagt igång idag den 2:e september. Men det är först filmavdelningen som smygstartar.  Själva konsertdelen drar igång på onsdagen den 5:e september klockan 12.00 när Sofia Vivere kliver upp på Konserthusets scen.

Därefter kommer festivalen nå sitt klimax under torsdagen till lördagen när runt en 200 akter kommer genomföra ett flertal spelningar i centrala Örebro. Konceptet är det samma, konserterna äger rum på krogar och konsertanläggningar runt om i staden. 

FIKK - För att alla behövs