Detta gäller för er som äger och framför A-traktorer i trafiken

Många av traktorfordonen ägs av föräldrar som kan åtalas för ”tillåtande av olovlig körning” – vilket kan bli ett kostsamma straff.

· Publicerad: 8 september 2018 · 11.23.
A-traktor
Arkiv

Polisen vill hjälpa dig som äger en A-traktor att slippa onödiga böter och andra kostnader, främst hoppas man från polisens sida förstås att man på det här sättet kan förebygga olyckor där A-traktorer är inblandade.

Många av dom A-traktorer som polisen har kontrollerat under senare år har inte varit i föreskrivet skick, detta då den konstruktiva hastigheten har varit förändrad. En A-traktor ska vara beskaffad enligt följande författningssamling från Vägverket (2003:19 4:e kapitlet §33):

Annons ▾

En A-traktor ska vara så pass ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg. Ombyggnaden skall vara så konstruerad och utförd att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet.

A-traktorns hastighet på lägsta växeln skall vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal.

Många föräldrar är ägare till traktorerna

Många av A-traktorerna i trafik står skrivna på ena föräldern, men brukas av son eller dotter i familjen som är mellan 15-17 år och som innehar ett mopedkörkort. Där har den som står som registrerad ägare ett ansvar för att fordonet är i föreskrivet skick och hur A-traktorn brukas.

Om A-traktorns konstruktiva hastighet överstiger tillåtna 30 km/h så kan man som ägare bli misstänkt för ”Tillåtande av olovlig körning”, vilket kan bli ett kostsamt straff med dagsböter som följd och spärrtid på körkortet samt indraget handledartillstånd, säger Caroline Eriksson, kommunpolis i lokalpolisområde Torsby

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad och föraren endast har AM- behörighet så kan denne bli misstänkt för olovlig körning. Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

Vid misstanke om brott så kommer även en så kallad flygande inspektion att utföras vilken kan innebära att A-traktorn måste inställas för en kontroll och registreringsbesiktning.

FIKK - För att alla behövs