Live at Heart 2018 – En av de bästa upplagorna hittills

Under veckan och helgen genomfördes årets upplaga av Live at Heart. Örebro Tribune var ute och besökte festivalen under fredagen och lördagen.

· Publicerad: 9 september 2018 · 16.08.

Andra helgen i september lider mot sitt slut och årets upplaga av Live at Heart är just avslutats. Rent spontant känns årets upplaga som en av de bättre som har arrangerats. I stort sätt har inte någon av de spelningar Tribune besök varit dåliga.

Inför festivalen gjorde Örebro Tribune en intervju med Peter Åstedt på Live at Heart som pratade om den internationella satsning som festivalen har gjort, en satsning som verkligen har gått hem då flera av de internationella banden höll hög klass.  

Annons ▾

Rumänsk rock först ut

För Örebro Tribune drog live at Heart igång under fredagen, då hade redan festgvialen hållit på sen söndagen veckan innan och musiken drog igång på onsdagen. Den första akten vi såg var rumänska rockbandet Vama.  

Vama spelar en kommersiell tilltalande rockmusik med influenser från irländska U2. De blandar rock-element med olika slag av fusion vilket funkar bra. Vama var en positiv överraskning som bjöd på en underhållande och bra spelning, de uppträdde under fredagen på Clarion Hotell.

På samma scen direkt efter Vama stod tyska Capitano. Även de spelade pop/rock men inte lika kommersiell som den föregående akten. Capitano förlitade sig mer på en explosiv och energisk scenshow. Och bandet måste nog bjudit på en av de mest fartfyllda och flummiga spelningarna på årets upplaga.

Första dagen på Live at Heart för Örebro Tribune tog slut på Frimis Salonger där singer-songwritern Viktor Olsson uppträdde. Olsson tilldelades årets låtskrivarstipendium på Live at Heart och var en av de akter som intresserade Tribune mest.

Viktor Olsson bjöd på en energisk och kraftfull spelning när han levererade sin pop på svenska. Han kommer från Stenungsund på västkusten vilket får än att tänka en hel del på den svenske popkungen Håkan Hellström.

Foto från fredagen, i följande ordning: Capitano, Vama och Viktor Olsson. 

Yohio den största besvikelsen på Live at Heart

Under lördagen var en av de största namnen som skulle uppträdda på festivalen den förre schlagerstjärna Yohio. Han spelade på Kulturhuset och skulle gå på vid klockan 21.00. Innan hans konsert passade Tribune på att se två akter på samma scen.

Först var det den portugisiska folkmusikern Omiri, han skapar musik genom att klippa ihop massa filmklipp som han själv spelat in. Han använder ljudklippen för att sedan skapa olika låtar. Omiri var kanske en av de mest kreativa musikerna på årets Live at Heart och hans framträdande går inte att beskriva det måste man uppleva.

Efter Omiri gick det svenska metalbandet Re:Loud upp på scenen. Det är ett relativt nybildat band som spelar klassisk Hevay Metal men sticker ut då de har två karismatiska kvinnliga sångare i fronten. Re:Loud bjöd på en energisk och tung spelning där scenshowen utgjordes av sångerskornas utstrålning.

Och vid klockan 21.00 var det då dags för Yohio, en av årets coolaste bokningar till Live at Heart. Men klockan blev fem över, tio över och tillslut tjugo över innan draperiet drogs undan och där satt han i fåtölj.

Det tog dock inte låg tid innan det blev fart på Yohio. Och under ett par minuter bjöd han på ett energiskt och intressant framträdande. Det nya Yohio lät bra men efter ca 14 minuter tog det slut, var det allt? Fyra låtar och sen var konserten över, ett antiklimax och Yohio blev festivalens stora besvikelse, något mer kunde han allt bjuda på.

Radiorock och hillbilly-metal fick avsluta festivalen

Kvällen började lida mot sitt slut men två stopp till skulle göras innan festivalen var över för vår del. Först spelade Royal Prospect Behrn Hotell, bandet som vuxit under festivalen, de slog igenom och fick skivkontrakt på Live at Heart och nu skulle de avsluta sagan genom att göra sitt sista framträdande på festivalen där allt började. Royal Prospect spelar en kommersiellt klinkande radiorock och gör det bra.

Sista akten som Örebro Tribune slog på årets upplaga av Live at Heart var metalbandet Fearless, de beskriver sig själva som ett hillbilly-metalband och kör stenhårt på den stilen. Bandet har gjort egna instrument av högafflar och spadar, de bjuder på en ganska tung och hårt heavymetal. Men som en bekant sa till mig, det är synd att de inte går fullt ut med hillbillystilen, var är t.ex banjon?

Detta fick avsluta Live at Heart för vår del och överlag kan man säga att det var en av de bästa festivalerna som har genomfört. Som vanligt hinner man inte se allt men det man har sett har varit bra. Live at Heart har fått en nytändning och riktningen går framåt, det ska bli spännande och se vad festivalen kan bjuda på nästa år.

Foto från lördagen, i följande ordning: Fearless, Omiri, Re:Loud, Royal Prospect och Yohio. 

Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs