Diskvalificeringen dras tillbaka – Kottulinsky vinnare

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev historisk segrare på Gelleråsen Arena. Men bara en timma senare blev hon diskad, idag drogs diskningen tillbaka.

· Publicerad: 18 september 2018 · 13.41.
Foto: Martin Avedal
Mikaela Åhlin-Kottulinsky under Race Day i Örebro 2016. Foto: Martin Avedal

Svenska Bilsportsförbundets (SBF) Disciplinnämnd meddelar i dag att PWR Racing frias från diskvalificering under STCC-tävlingarna på Gelleråsen Arena.

Det innebär att Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka sin historiska seger och Robert Dahlgren är tillbaka som mästerskapsledare.

Annons ▾

Motiveringen till beslutet från Disciplinnämnden lyder

”Disciplinnämnden bifaller överklagan. Philip Morin, Robert Dahlgren, Daniel Haglöf samt Mikaela Åhlin Kottulinsky skall återinsättas i resultatlistorna och inbetalda avgifter återbetalas.”

”DN har inte hittat något om att det skulle vara fel enligt homologering för att använda denna sammansättning avgassystem som man nu underkänner och då man hänvisar till paragraf 6.6 samt teknisk form nr 35.”

”DN hittar heller inget i några regler om att man måste använda Low Noise-system för att klara 95 db, som kravet är i Sverige. Förbifartsmätning som fanns på banan har heller inte resulterat i några påpekande eller tidstillägg. Med dessa anledningar så skall beslutet bli bifall och förarna skall återinsättas i resultatlistorna på de platser som de var vid målgång.”

Tre bilar blev diskade under tävlingen 

PWR Racing fick tre bilar diskvalificerade från första tävlingen på Gelleråsen Arena i form av Daniel Haglöf, placerad etta, Philip Morin, placerad tvåa, och Robert Dahlgren, placerad femma, samt en bil i andra tävlingen i form av Mikaela Åhlin-Kottulinsky, placerad etta.

Bilarna diskvalificerades då de haft ett avgassystem som kontrollanter bedömde som ej tillåtet under tävlingshelgen på Gelleråsen Arena. De team som lämnade in protesterna mot PWR Racing har möjlighet att överklaga beslutet till SBF:s Juridiska kommittén (JK) inom sju dagar.

Detta här hänt angående diskningen av Kottulinsky och PWR

Det var söndagen den 19 augusti som Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev den första kvinnan att vinna ett STCC-lopp. Tävlingarna avgjordes då på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga.

Men bara en timma efter den historiska segern blev Kottulinsky och PWR Racing diskvalificerade på grund av att  avgassystemen inte följde det regelverk som finns för STCC-bilar.

Tisdagen den 18 september, ca en månad efter tävlingen beslutade Svenska Bilsportsförbundets Disciplinnämnd att PWR frias från diskvalificering.

FIKK - För att alla behövs