Örebro Futsal Club

Glöm inte fira Kanelbullens dag den 4 oktober

Den 4 oktober så firas Kanelbullens dag i Sverige, mellan sju till åtta miljoner kanelbullar beräknar man kommer att säljas just denna dagen.

- .
Arkivbild
Kanelbulle

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober.

Den är en i Sverige och i Finland årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt, hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.

Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och på serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att kanelbullens dag infaller just den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming.

År 1999, när kanelbullens dag lanserades, var den 4 oktober dessutom internationella barndagen, och ”en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.

Ungefär 35 Kanelbullar

  • 50 gram jäst
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Kanelfyllning

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 mask mald kanel

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • 1dl pärlsocker

Så här gör du dina bullar

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma (nymortlad), salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  5.  Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.
  6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 30 x 60 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 35 delar.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  8. Sätt ugnen på 250°.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
    Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.
  10. Pensla med sockerlag direkt efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker).
    Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

Diskutera artikeln via våran tjänst och plattform Discourse - delta i diskussionen på Discourse.nu