Örebro Futsal Club

Örebro får sin egna årliga punkfest – flyttar in i dom fina salongerna

Minifestivalen Örebro Punkfest är sedan tidigare utsålt – den 12 oktober på Frimis Salonger i Örebro.

· Publicerad: 3 oktober 2018 · 09.23.
Fredagen den 12 oktober är det punkfest på Frimis Salonger, ett av banden som kommer är De Lyckliga Kompisarna (bilden). Foto: Martin Avedal

Man protesterar gärna över samhälleliga saker och ville inte placeras i ett fack. Detta är nästan en omöjlighet då genren funnits länge och växer sig allt större. Du skrapar lite grann på ytan och märker av att musikstilen har hängt kvar, om något har kultur, klädsel och uttrycken moderniserats något.

Punk är en subkultur som uppstod under mitten av 1970-talet. Det är fortfarande omtvistat om det var i Storbritannien, USA eller Australien. Punken är en proteströrelse mot allt kommersiellt inom musik, kläder och frisyrer. Den äkta ”punkaren” gjorde allting av detta själv och inga förkunskaper skulle vara nödvändiga. Det skulle synas och höras att det var hemmagjort.

Annons ▾

Innehöll ett intellekt som jag förstog

Personligen så var punkkulturen för mig The Clash och Ebba Grön. Det var höga mohikanfrisyrer, läder och nitar. Musiken är rå, slammrig och skrämde mig något. Jag kunde acceptera Ebba Grön, den var något mjukare fast hade fortfarande den råa energin, den innehöll också ett intellekt som jag förstog.

Punken är inte död, tvärtom så växer den i alla samhällsskikten – du kanske bara inte vet om det. Med början i det tidiga 1980-talet har punken upplevt flera så kallade ”revivals” och ett otal subgenrer har dessutom utkristalliserat sig; trallpunk, hardcore, kängpunk, crust, powerpop, ska-punk, punk revival, psychobilly och skatepunk.

Flyttar in i dom fina salongerna

Den 12 oktober flyttar Örebro Punkfest in i dom fina salongerna och arrangörerna kulturföreningen Stationen uttrycker; Är det inte dags att Örebro får en egen årlig punkfest nu?

Damn right it is!

Minifestivalen Örebro Punkfest är en motreaktion till Örebros alltmer likriktade musikscen, en högljudd protest mot kulturpolitikens favorisering av finkulturen, men framförallt är det en hyllning till den odödliga svenska punkscenen. Förbered er på årets punkfest med flera av Sveriges bästa punkband.

Örebro Punkfest visade sig vara ett vinnande koncept, festen är sedan tidigare utsåld. Dom som har hunnit få biljetter kan förbereda sig dess framträdanden under kvällen:

Subwaste
Truckförarpunk från Kumlas djupaste gränder som inte stått på en scen i Örebro sen 2015. Nu är det dags för comeback!

Körsbärsfettera
Kaxig slyngelpunk på västgötska från djupaste schlätta.

Lastkaj 14
Ösig ställningsbyggarpunk med attityd och svett. Kommer tillbaka till Örebro för vilken gång i ordningen har vi glömt. Alltid ett jäkla ös!

Trubbel
Punkkollektivet från Göteborg med flytande antal medlemmar. Vemod blandas med stark energi från sina körsångare i Makerz traditionsenligt iklädda små små jeansshorts. En av Sveriges bästa live-akter!

De Lyckliga Kompisarna
Behöver väl ingen närmare introduktion egentligen. Återuppstånden ur Den andra punkvågen blev DLK stilbildande för en hel generation. Vem har inte gått och nynnat på hockeyfrilla eller skrålat Rysk bompa en sen kväll?

Plats: Frimis Salonger
Entrén öppnar 12 oktober 19.30 – startar klockan 20.00
Arrangör: KF Stationen

Örebro Punkfest motsätter sig alla former av homofobi, transfobi, rasism och sexism, och vill bejaka rätten att få vara som man vill och att få uttrycka sig fritt.

FIKK - För att alla behövs