Örebro Futsal Club

A Star Is Born – en gripande och konstnärlig tolkning av pojke möter flicka

Lady Gaga och Bradley Cooper gör onekligen ett oförglömligt filmpar – ”A Star is Born” kan bli höstens otippade biosuccé.

· Publicerad: 6 oktober 2018 · 11.17.
A Star Is Born - Film
Warner

Efter filmens inledande turnékonsert på ännu en fullsatt arena, stänger Jackson Maine in sig i bilen, greppar en spritflaska och rutinmässigt tömmer ur innehållet ner i strupen. Jakten på mer att dricka leder honom till en liten dragklubb i stadens okända kvarter och det är här som Jackson möter Ally när hon kliver på scen och tolkar ”La vie en rose” av Édith Piaf.

Gestaltar så bra i filmen

Ally är flickan i filmen som gestaltas av Lady Gaga och fångar uppmärksamheten hos Jackson. Ally i sin tur är nyfiken och följer med Jackson, detta blir starten på en sällsam och gripande hybrid av saga och vardaglighet. Både Bradley Cooper (Jackson Maine) och Lady Gaga (Ally) gör sina gestaltningar så bra i filmen, allt från dom maxade musiknumren till deras intima och samtidigt trevande samtal.

Annons ▾

Äkta i sina roller – trots bakgrunder

Ally är en ganska självkritisk servitris som bor med sin stöttande och framförallt charmerande pappa. Lady Gaga känns förvånansvärt äkta i sin roll som Ally, med sin stajlade popimage är hon nästan en motpol från arenarockande Jackson Maine.

Jackson är trots sin alkoholism och tablettmissbruk aldrig våldsam mot någon annan än sig själv, dock känns han bitvis självupptagen i sitt missbruk. Jackson berättar historier om sin uppväxt, ett tragiskt självmordsförsök redan som 13-åring och två bröder som startar tidigt med musiken tillsammans.

En gripande och konstnärlig kärlekshistoria

Filmen var personligen, med sina maxade musiknummer helt klart över min förväntan. Mina förväntningar var höga redan innan vi tog plats på rad 3 i biosalongen. Powerballaden ”Shallow” har på endast ett par dagar fått omkring 12 miljoner visningar på Youtube, åtskilliga av visningar är av mig inför filmpremiären.

A Star Is Born är en gripande och konstnärlig kärlekshistoria – en fantastisk tolkning av pojke möter flicka.

Youtube

Filmen hade biopremiär den 5 oktober och det har tidigare gjorts flera uppföljare av filmen ”A Star Is Born”.

 • 2018 – Lady Gaga och Bradley Cooper.
  Regi: Bradley Cooper *bioaktuell.
 • 1976 – Barbara Streisand och Kris Kristofferson.
  Vann en Oscar för bästa originalsång och fick ytterligare tre nomineringar.
 • 1954 – Judy Garland och James Mason.
  Nominerades till sex Oscar, bland annat för huvudrollerna.
 • 1937 – Janet Gaynor och Fredric March.
  Belönades med en Oscar, och fick ytterligare sex nomineringar.
 • Handling
 • Skådespel
 • Ljudbild
 • Soundtrack
4.4

Sammanfattning av A Star Is Born

A Star Is Born är en gripande och konstnärlig kärlekshistoria – en fantastisk tolkning av pojke möter flicka. Lady Gaga (Ally) och Bradley Cooper (Jackson Maine) gör onekligen ett oförglömligt filmpar – ”A Star is Born” kan bli höstens otippade biosuccé.

FIKK - För att alla behövs