Örebro Futsal Club

Aktion Julklappen fyller 20 år och nu efterlyser man årets julklappshjältar i Örebro

Barn växer av att få vara med och göra skillnad – förra året skickades 299 paket från Örebro till barn i fattiga familjer.

· Publicerad: 19 oktober 2018 · 22.06.
Aktion Julklappen
Dagcentret CCC, Lviv, Ukraina. Operation julklappen. Alina visar sin julklapp. Foto: Håkan Flank – Läkarmissionen.

I år fyller Läkarmissionens stora julklappssatsning Aktion Julklappen 20 år. Idén är lika enkel som snillrik. Barn i Sverige slår in julklappar och skickar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte får några julklappar.

Från Örebro skickades 299 paket

I fjol så skickades 299 paket från Örebro till barn i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus.

Annons ▾

– Vi har genom åren sett hur barn växer av att få vara med och göra skillnad, och att vara en julklappshjälte är både ett fint och enkelt sätt för barn att visa solidaritet. Engagemanget skapar samtidigt tillfällen att prata med barnen om skillnader i världen, barns rättigheter och värdegrunder, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

20 års-jubileum för Sveriges julklappshjältar

Sedan starten 1998 har Läkarmissionens insamling Aktion Julklappen förmedlat nära 560 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag.

Förra året kunde Läkarmissionen dela ut totalt 19 995 julklappar, varav 299 från Örebro.

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

I år är dessutom 12-åriga Theodor ”Theoz” Haraldsson med i Aktion Julklappen. Theoz, som både är känd från Youtube, Musically och som shuffla-stjärnan bakom artisterna Samir och Viktor, åker tillsammans med Läkarmissionen till Ukraina i december för att hjälpa till att dela ut julklapparna som barn i Sverige samlat ihop.

– Det känns sorgligt att inte alla barn får samma möjligheter till att fira jul och få en julklapp. Jag tycker att alla som kan ska vara med och vara en julklappshjälte och hjälpa, säger Theodor.

Så här går det till

Under perioden mellan den 1–17 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens 20 uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut dem till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Svenska barn blir julklappshjältar

För många har Aktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

– Förra året hade Örebro 299 julklappshjältar som deltog i Aktion Julklappen, vilket skapade julglädje för 299 behövande barn. I år hoppas vi att ännu fler vill vara med, säger Helen Karlström.

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och Human Bridge.
  • Nära 560 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten 1998.
  • Förra året samlades 19 995 julklappar in i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina, och Moldavien.
  • Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.
  • Julklappar kan lämnas in under perioden 1–17 november.
  • Packade paket kan lämnas in på 20 uppsamlingsställen runt om i landet eller postas till Human Bridge, Bergmossevägen 8, 574 53 Holsbybrunn.
LänAntal julklappshjältar
Blekinge97
Dalarna70
Gotland21
Gävleborg20
Halland575
Jämtland246
Jönköpings län1632
Kalmar län182
Kronoberg349
Norrbotten7
Skåne1521
Stockholms län8166
Södermanland180
Uppsala834
Värmland593
Västerbotten257
Västernorrland52
Västmanland861
Västra Götaland3289
Örebro län299
Östergötland745
Hela landet19995

FIKK - För att alla behövs