The Tallest Man On Earth kommer till Örebro: ”Det här kommer bli magiskt”

Han säljer ut i stort sett allt han gör – nästa år kommer en av världens mest upplyfta americana-artister till Örebro.

· Publicerad: 22 oktober 2018 · 21.04.
Kristian Matsson - The Tallest Man on Earth
Foto – Peter Eriksson

Föreställ er följande profetia avlagd för 10 år sedan: 2018 kommer Kristian Matsson att vara en av världens mest upplyfta americana-artister. Reaktionen skulle förmodligen ha varit skeptisk, så är Matsson, eller The Tallest Man On Earth som han kallar sig, inte vilken trubadur som helst.

— Så fantastiskt kul att vi tillsammans med Örebro Konserthus kan presentera en världsartist till Örebro nästa år. I tre år har vi jobbat på att få till detta! En singer-songwriter av högsta rang, som turnerat världen över, han har medverkat i Conan O’Brien och säljer ut i stort sett allt han gör. Det här kommer bli magiskt, säger Ki Sandholm från Kulturaktiebolaget.

Annons ▾

Uppkavlade skjortärmar och en akustisk gitarr tog han en traditionell amerikansk musiktradition, tvättade den i Österdalälven och gjorde den till sin egen. Trots att han bär sina influenser synliga på jackslaget besitter han den där typen av gränslös talang som gör att hans musik sträcker sig bortom diskussioner om nu och då, om gjort eller ogjort.

Tidslösa sånger – inte retro

Det är inte retro, det är tidlösa, eftertänksamma sånger om ensamhet och sorgsen kärlek. Varje stavelse, varje textrad sjungs som om det vore sista gången och det genommusikaliska gitarrspelet är temperamentsfullt och mångfacetterat.

Att man med små medel kan skapa så stora känslor kräver verkligen sin artist och i vår samtid har ”The Tallest Man On Earth” få utmanare. På nya EP:n ”When The Bird Sees The Solid Ground” (2018) fortsätter han att utforska det enorma i det lilla och även om han de sista åren tillåtit andra instrument att ta plats i hans soniska universum är och förblir Mattsons gitarrspel och röst maskinens hjärta.

Kristian Matsson - The Tallest Man On Earth
Foto: Peter Eriksson

Den 11 mars 2019 på Örebro konserthus

Alla av EP:ns fem låtar har under året släpps med tillhörande video där Mattson, förutom att spela låten akustiskt i sitt hem, också berättar om dess tillblivelse.

Nu har det blivit tid för vår storstjärna att ge ett par efterlängtade konserter på hemmaplan. Boka in den 11 mars i kalendern – Konsertsalen på Örebro Konserthus.

FIKK - För att alla behövs