KIF Örebro klara för Damallsvenskan – därför gick de upp

Söndagen den 28 oktober, i den sista omgången av Elitettan blev KIF Örebro klara för spel i Damallsvenskan nästa år. Man slog Västerås BK30 med 0-4.

· Publicerad: 28 oktober 2018 · 20.27.

KIF Örebro har varit ett av topplagen under årets säsong i Elitettan, KIF som förra året åkte ur Damallsvenskan blev inte långvariga i den nästa högsta serien. Men ett avancemang blev inte klart förrän i sista omgången.

Det blev tredje gången gillt för KIF, som missade två chanser att bli klara för uppflyttning. Först kryssade man borta mot AIK förra veckan, och förra helgen förlorade man hemma mot Asarum. Men matchbollen låg fortfarande hos KIF som genom seger mot Västerås BK30 skulle avancera.

Målfest när KIF Örebro klev upp till Damallsvenskan

KIF som missat två chanser att gå upp till Damallsvenskan hade fortfarande allt i sina egna händer. Skulle laget slå Västerås BK30 var man klara för uppflyttning oavsett hur matchen mellan Lidköping och Böljan slutade.

Lidköping var KIF:s främsta utmanare i kampen om en andraplats i tabellen, Kungsbacka var sen tidigare redan klara segrare av Elitettan. Men Lidköping var beroende av BK30 för att kunna avancera, men KIF hade inga problem med dagens motstånd och vann enkelt med 0-4.

Segern grundlades redan under första halvlek, och Freja Olofsson inledde målskyttet redan efter åtta minuters spel. Frida Svensson kunde i den 19:e matchminuten utöka ledningen till 0-2 och Addison Steiner avslutade målkalaset i första halvlek genom att sätta 0-3 i den 25:e minuten.

Andra halvlek blev inte lika underhållande som första och när Emma Lindén satte 0-4 i den 72:a matchminuten var det i stort sätt redan klart att KIF skulle vinna. Lidköping gjorde allt mot Böljan och trots seger med 6-0 räckte det inte.

Fem punkter – därför gick KIF Örebro upp till Damallsvenskan

Addison Steiner gjorde 12 mål och bidrog till att KIF Örebro avancerade till Damallsvenskan.

Rutinen från Damallsvenskan:

Trots att spelarflykten var stor från klubben när de åkte ut förra hösten fick KIF ändå behålla ett par spelare som visste hur det var att spela på den högsta nivå. Kvar i laget fanns bland annat Frida Svensson, Freja Olofsson, Adelisa  Grabus och Hanne Gråhns. De två sistnämnda har dragits med skador men både Svensson och Olofsson har betytt mycket för KIF denna säsong.

Unga spelare som tar för sig:

Freja Olofsson är bara en av tjejerna i KIF som utvecklats och tagit för sig under året. Men vi fick även stifta bekantskap med Frida Abrahamsson, Rebecka Holm, Emma Lindén och Maja Regnås. Unga tjejer som för ett år sen var nästa helt okända men som under KIF:s sejour i Elitettan varit ett starkt bidrag till att de tog klivet upp igen.

Starkt mittfält och försvar:

Vi har redan nämnt ett antal spelare och många av dem återfinns i mittfältet och försvaret. Och bägge delarna har varit bra för KIF. Frida Svensson med sin rutin har bidragit med både offensiv och defensiv på mitten. Där även Rebecka Holm och Emma Lindén var starka faktorer. Defensiv var KIF bästa i hela Elitettan då man släppte in minst mål, enbart 23 stycken. Men självklart måste man ha en bra offensiv.

Den amerikanska spetsen:

När KIF Örebro åkte ur Damallsvenskan saknade man en renodlad målskytt. För att lösa problemet och anpassa sig till Elitettan inskaffade man sig två unga amerikanskor på topp. Addison Steiner och Courtney Strode har verkligen lekt fotboll under säsongen. Strode är den mer tekniske medan Steiner är den snabba blixten. Tillsammans skapade de en dynamisk duo som var svårstoppade för många motståndare. Addison Steiner vann den interna poängligan med 12 mål.

KIF sprang sönder motståndarna:

Den sista punkten är en sammanfattning av hela säsongen. Även om laget missade två chanser att bli klara, och att man faktiskt inte vann serien. Så går det konstatera att man ändå vara numret större än många av lagen i Elitettan. KIF Örebro fullkomligen sprang sönder sina motståndare, något som blev väldigt tydligt när man mötte bottenlagen. Det var klasskillnad från start och enda fram till målet.