Örebro Futsal Club

Mia Lingåker mottog pedagogiskt pris för arbetet kring sexuella övergrepp i förskolan

Mia Lingåker fick ett uppvaknande när hon läste att ett av fem barn utsätts för någon form av sexuellt övergrepp innan de fyller 18 år.

· Publicerad: 29 oktober 2018 · 12.26.
Mia Lingåker - Pedagogisk pristagare
Mia Lingåker – Pedagogisk pristagare. Foto: Örebro kommun

Mia Lingåker arbetar för att öka kunskaperna om sexuella övergrepp och hur de kan förhindras. På Lärardagen i Conventum den 29 oktober så belönades hon av Örebro kommun med Pedagogiskt pris 2018 i kategorin förskola.

Hon fick ett riktigt uppvaknande när hon såg statistiken och siffror att ett av fem barn utsätts för en någon form av sexuellt övergrepp innan de fyller 18 år. Nu har hon belönats med pris för det viktiga arbetet.

Annons ▾

Juryns motivering löd enligt följande

Genom att alltid se möjligheter och våga tänka utanför boxen har du väckt och drivit på arbetet med att skydda och stärka varje barns integritet och öka personalens kunskap om sexuella övergrepp och hur de kan förhindras.

Du har med ditt mod och din kämpaglöd lyft upp en viktig, känslig och nödvändig diskussion i ljuset.

— Oj, det här känns omtumlande. Jag var nöjd över att bara var nominerad. Jag har vågat lyfta ett ämne som vi pratar alldeles för lite om i förskolan. Jag gav inte upp utan nu genomsyrar de här frågorna hela verksamheten, säger Mia Lingåker och fortsätter.

— Jag fick ett riktigt uppvaktande när jag såg siffror och statistik på hur utsatta barnen verkligen är. Ett av fem barn utsätts för en någon form av sexuellt övergrepp innan de fyller 18. Dom här barnen har vi i våra verksamheter varje dag, säger Mia.

Om pedagogiska priset.
Skickliga pedagoger spelar en avgörande roll för barns utveckling och lärande i förskolan och för hur elever lyckas i skolan. Därför delar Örebro kommun ut Pedagogiskt pris i tre kategorier, till någon eller några pedagoger som har utmärkt sig i sitt pedagogiska uppdrag och bidragit till ökad måluppfyllelse.

Juryn består av totalt fem personer

  • Ordförande, Programnämnd barn och utbildning (har utslagsröst)
  • 2:e vice ordförande, Programnämnd barn och utbildning
  • Programdirektör, Barn och utbildning
  • Ordförande i Lärarutbildningsnämnden, Örebro universitet
  • Kvalitetsdirektör, Örebro kommun

FIKK - För att alla behövs