Volleybollexperten: ”Jag tror att Örebro kniper finalplatsen i år.”

Volleybollexperten tippar – lyfter Örebros damlag som extra sevärda i årets Grand Prix.

· Publicerad: 18 januari 2019 · 01.54.
Örebro Volley
Örebro Tribune

I helgen mellan den 19-20 januari så är det dags för den 21:a upplagan av Grand Prix och för elitlagen i volleyboll är detta en prestigefull kamp som väntar.

Nu har man tagit pulsen på den tidigare landslagsspelaren och GP-vinnaren, Andréa Jacobsson för att se vilka hon tror tar hem årets upplaga på både dam och herrsidan.

Andréa Jacobsson är ett välbekant namn för många, den tidigare landslagsspelaren i volleyboll har många meriter i bagaget, däribland Grand Prix-guld med Engelholm. Idag arbetar hon som idrottskonsulent på Skånes Idrottsförbund samt volleybollexpert på Sveriges Radio. Nu med helgens kommande Grand Prix endast ett par dagar bort så ber vi henne att spå turneringens utgång.

Annons ▾

En av volleyboll-säsongens höjdpunkter

Först och främst, du har ju både spelat och vunnit GP tidigare, hur är det egentligen att spela ett Grand Prix?

— Grand Prix är en ju en av säsongens stora höjdpunkter, tillsammans med SM, på något sätt är det en annan känsla och det är roligt att det är så mycket olika människor samlade. Många ungdomar och även mycket folk på läktarna. Det känns väldigt speciellt att spela Grand Prix!

Volleybollexperten Andréa Jacobsson under en landslagsmatch. Foto: Svenska Volleybollförbundet

Hur mycket prestige är det bakom en vinst?

— Jag har alltid rankat turneringen, Grand Prix högt och det har föreningarna, jag tidigare spelat för även gjort. Det är en liten avstämning i säsongen och man ser vad man behöver jobba på, inför slutspel och så.

Om man ser på tabelläget på damsidan så ser det någorlunda liknande ut med dom fyra Grand Prix-kvalificerade lagen, i fortsatt topp fyra. Din gamla klubb Engelholm, som nu är både serieledande och obesegrade, går man för det nionde GP-guldet?

— Nu har jag bara sett dem en gång under hösten, och då var det mot Hylte Halmstad (en annan av Andréas tidigare klubbadresser, reds. anm). Dom har inte sett lika starka ut som tidigare, men nu har de ju värvat under julen så förmodligen är de starkare nu. Generellt så har nivån droppat lite på topplagen, men jag tror ändå på guld för Engelholm.

Tror att tjejerna i Örebro Volley kniper finalplatsen i år

Gislaved som knep den fjärde och sista platsen, ligger på fortsatt fjärdeplats i tabellen och 17 poäng efter ledande laget Engelholm. Dom står på lika många vunna matcher som trean Hylte/Halmstad medan Örebro och Engelholm har en liten lucka uppåt.

Tror du tabellen kommer att spegla utgången i helgens Grand Prix eller blir det en tight historia?

— I matchen mellan Engelholm och Gislaved så kommer Engelholm att vinna enkelt. Precis som tabellen visar så är det ett stort hopp mellan lagen men det är jättebra att Gislaved fått chansen att spela i Grand Prix.

— Den andra matchen tror jag att Örebro Volley kniper finalplatsen i år. Vi mötte de två år när jag var i Hylte/Halmstad och då knep vi finalplatsen men nu har Hylte/Halmstad haft en rörig höst med mycket skador. Så jag tror på Örebro och Engelholm i finalen och där vinner Engelholm som sagt. Tabellen ljuger inte om hur bra de är.

Några särskilda spelare du vill flagga för inför turneringen som är värda att kika lite extra på?

— Det är alltid roligt för landslagsspelarna att visa upp sig på hemmaplan, i Örebro finns det en hel del namn att kika på. Sen är det ju Engelholms utländska spelare som alltid är sevärda och särskilt poängligaledaren Mary-Kate Marshall, men i övrigt säger jag de svenska landslagsspelarna, det är många bra unga tjejer så passa på att se landslagstjejerna.

Herrarna har en jämnare tabell

Även på herrarnas sida så är tabelläget detsamma med de fyra kvalificerade lagen i topp. Här ser vi att tabellen är mycket jämnare, dock endast 5 poäng skiljer mellan dom ledande Hylte/Halmstad från fjärdeplacerade Falkenberg.

Är 2019 det året som Halmstad/Hylte går ikapp Falkenberg i medaljligan och tar sitt sjätte GP-guld?

— Jag tror på en repris från förra året med Hylte/Halmstad och Linköping. Dom två lagen är fortfarande en klass bättre. Falkenberg har en väldigt ung trupp och som alltid med unga lag så är det höga toppar och djupa dalar. Får man ihop det kan de absolut utmana.

— Herrsidan är betydligt jämnare men jag tror att topp två spelar final och att Hylte/Halmstad tar revansch mot Linköping och förra årets finalförlust.

Några särskilda spelare du vill flagga för inför turneringen som är värda att kika lite extra på?

— I Falkenberg så säger jag bröderna Gruvaeus som är Falkenbergfostrade. I Hylte/Halmstad är det egentligen hela lagbygget som är ledda av amerikanen Nick Goodell. Linköping får stå för rutinen och framförallt Martin Larsson.

Slutligen, har du några tips till alla, såväl ungdomar, elit och veteraner, dom lagen som ska spela under helgen?

— Passa på att njuta av den volleybollatmosfären som är, det är inte ofta man får uppleva det som svensk volleybollspelare.

Jag är avundsjuk! Grand Prix är alltid den helgen som man tänker ”attans” att man inte spelar fortfarande och jag kommer följa noga via distans.

Datum: 19-20 januari, 2019 på arena Fyrishov i Uppsala.

Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr).

Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved

Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga

FIKK - För att alla behövs