Örebro Futsal Club

Fängelseinterner ställer ut konst på Örebro slott – ”Mellan oss och dem”

Fängelseinterner från hela världen ställer under våren mellan februari och april ut sina konstverk från utställningen ”Mellan oss och dem” på Örebro slott.

· Publicerad: 19 januari 2019 · 12.09.
Taggtråd - Fängelse
Genrebild – Fängelse – Örebro Tribune

Från den 2 februari till april 2019 så pågår konstutställningen ”Mellan oss och dem” på Örebro slott. Följ med på resan mellan dom som är inlåsta i fängsligt förvar och oss på utsidan, en färd från fördömande till förståelse med fokus på frågor som skuld, återanpassning och försoning. Hur är förövare och offer förbundna?

Utställningen, som visas på Örebro slott, har utvecklats och kurerats i samarbete mellan Örebro läns museum och den internationella organisationen Art and Prison. Den är en del av Örebro läns museums ambition att med konst belysa och behandla samtidsfrågor kring identitet och gemenskap.

Annons ▾

Målsättning att uppmuntra fängelseinterner konstnärligt

Internerna som medverkar har alla fått verk utvalda av en professionell jury och på så vis fått möjlighet att delta i en internationell konstsalong som organiseras av Art and Prison.

Art and Prison ordnar återkommande jurerade internationella konsttävlingar – salonger – för människor i fängsligt förvar. Salongerna har oftast ett nytt tema för varje år. Verken som skickas in till tävlingarna tillförs Art and Prisons konstsamling, som sedan starten har växt till nästan 1000 konstverk av fångar från 63 länder över hela världen.

Konstverk från utställningen Mellan oss och dem - samarbete med Art and prison.
Konstverk från utställningen Mellan oss och dem – samarbete med Art and prison.

Organisationen Art and Prisons övergripande målsättning är att uppmuntra människor i fängelse till att uttrycka sig konstnärligt och på ett respektfullt sätt förmedla dessa uttryck till allmänheten. De vill ge en oförvanskad bild av fängelsetillvaron och också bidra till återanpassning och social återintegration av människor som avtjänat fängelsestraff.

I den senaste salongen, vars tema var ”En halv kvadratmeter frihet”, deltog mer än 200 fängslade personer från över 20 länder.

Vill flytta fokus från dådet till personen bakom verket

En av de vanligaste frågorna från besökare på dessa typer av utställningar är ”Vem är det som gjort det här – vilket brott har han begått?” Mellan oss och dem vill flytta fokus från dådet till personen bakom verket. Konstverken bjuder in oss att lyssna på en berättelse – de är en mänsklig röst som talar till oss.

Betraktar vi den som avtjänat ett straff som fri från skuld? Tanken bakom straffsystemet är ju att när du väl avtjänat ditt straff har du också betalat den skuld till samhället som du burit på. Fängelseväsendet har beskrivits som en spegel av det samhälle som upprätthåller det. Om det ligger något i det kanske vi ska fråga oss vad internerna berättar om oss själva? Är vi på sätt och vis speglar av varandra?

Utställningen ”Mellan oss och dem” visar också hur konsten erbjuder en möjlighet för förövaren att nå förståelse av sig själv – men ger kanske även oss utomstående en möjlighet att förstå vad som kan få någon att begå ett brott. Den bjuder in oss att ta del av berättelser som vi alla kan leva oss in i. Konstverken förmedlar en historia om skuld – men också om grundläggande mänsklighet.

Utställningen invigs den 2 februari och pågår till och med den 21 april 2019. Konstverken visas i Vasasalen på Örebro slott.

FIKK - För att alla behövs