Örebro Volley pressade dominanten Engelholm till det yttersta, men fick slutligen ge sig

Obesegrade Engelholm VS försvarade titeln och vinner femte raka Grand Prix-guldet – Örebro Volley skakade dominanterna men får nöja sig med silver.

· Publicerad: 20 januari 2019 · 22.25.
Örebro Volley Foto - Robert Boman
Örebro Volley Foto: Robert Boman

Svensk elitvolleybolls stora gigant befäste idag sin position. Engelholms VS, obesegrade i pågående elitseriesäsong, höll för favorittrycket och spelade hem femte raka Grand Prix-titeln, den mest prestigetyngda tävlan inom Svensk volleyboll och bara snäppet efter SM.

Den prestigefyllda Grand Prix-titeln klar till dom obesegrade Engelholm VS efter 3-1-seger mot Örebro Volley.

Annons ▾

Femte raka Grand Prix-guldet

Engelholms dominans inom svensk elitvolleyboll gör kanske allra tydligast i siffror. Dagens finalseger innebär femte raka Grand Prix-titeln och den nionde totalt. Därutöver har laget spelat in nio raka svenska titlar, om man räknar in de fyra SM-guld som skåningarna bärgat i följd.

Engelholm VS - Foto: Robert Boman
Engelholm VS – Foto: Robert Boman

Inte ens ett Örebro med totalt fyra landslagsspelare och en förbundskapten vid rodret kunde rucka på Engelholm. Närkingarna gav dem åtminstone en rejäl match. Engelholm inledde urstarkt och spelade hem de två första seten via 25-21, 25-20 och där trodde nog många att det här skulle bli en snabbt överstökad tresetare, men så blev alltså inte fallet.

Örebro biter tillbaka och det med besked. Tredje akten slutade nämligen hela 25-17 till fördel för elitserietvåan. Istället blev fjärde set det sista. Örebro fortsatte pressa motståndet till det yttersta, men fick slutligen ge sig.

Femte raka GP-titeln för Engelholm var därmed ett faktum, men för den unga landslagspassaren Vilma Andersson som dikterar lagets speltempo med sina precisa bolleveranser var det här allra första gången hon fick ställa sig högst upp på Grand Prix-pallen:

— Superkul! Vi får verkligen kämpa för det, vilket vi måste göra eftersom Örebro är så pass bra. Vi har bra servepress och sliter i defensiven och får många extrapoäng tack vare det. Samtidigt är Mary-Kate Marshall helt otrolig på sin kant. Vi hade många bra pipe-spel – där fick vi mycket utdelning.

Två set hyfsat enkelt, förlust tredje. Vad gjorde att ni tog det fjärde?

— Vi tänkte egentligen att det är nu eller aldrig och att vi var tvungna att ge allt och det kände jag verkligen att vi gjorde. Alla bidrog så det kändes bra där efter tredje att vi ändå kom tillbaka.

Örebros Josephine Tegenfalk efter matchen:

— Det är ganska bittert, vi får låta det här smälta lite och kanske imorgon kan man se allt det positiva och allt bra vi gjort både igår och idag. Det här är ju ett steg i rätt riktning absolut även om det ”bara” är ett GP-silver.

— Engelholm är ju starka, de gör detta jättebra och jag önskar bara att vi hade varit snäppet vassare idag. Igår hade vi en jättebra känsla och gjorde det jättebra så lite till idag hade jag önskat att vi fick ut. Då hade det nog sett annorlunda ut.

— Det var lite skakigt i början, lite nerver, GP-final för gången på länge för nästan alla av oss… Sen hittade vi vår rytm och utnyttjade det i tredje set.

— Jag är nöjd med att vi aldrig ger upp och att vi fortsätter kämpa för varandra oavsett vad, det tycker jag vi gjorde bra. Vi håller oss till vårt system i blockförsvar och följer väl gameplane helt ok. Vi måste bli bättre på att sätta in servarna bara.

I damernas bronsmatch, som avgjordes under morgontimmarna, stod Gislaved som segrare efter en 3-0-triumf mot derbyrivalen Hylte/Halmstad. Herrarnas bronsmatch slutade i sin tur med 3-0-triumf för Linköping, som fick lite plåster på såren efter lördagens 0-3-nederlag mot Falkenberg. På herrsidan tampas Hylte/Halmstad och Falkenberg om GP-titeln i ett tvättäkta Hallandsderby.

FIKK - För att alla behövs