Örebro Futsal Club

Stilig Saoirse räddar en medioker film

Fredagen den 8 februari hade filmen Mary Queen of Scots svensk biopremiär. Den handlar om den skotske drottningen Mary Stuart.

· Publicerad: 14 februari 2019 · 18.50.
Saoirse Ronan som Mary Stuart. Foto: United International Pictures

Mary Stuart, drottning av Skottland mellan 1542 och 1567 är en intressant person i brittiska 1500-talets maktspel. I Mary Queen of Scots porträtteras hon av den amerikanska skådespelerskan Saoirse Ronan. Hon är fantastik bra skådespelerska och trots sin unga ålder har hon redan hunnit med att bli nominerad tre gånger till en Oscar.

Förutom Saoirse Ronan får åskådaren även se stabila skådespelarinsatser från Margot Robbie och Guy Pearce. Filmen innehåller även influenser från Me Too-rörelsen samt rasistupproret mot Oscarsgalan 2016. Dock är det Saoirses skådespel som lyckas lyfta den här mediokra filmen.

Annons ▾

Handling – Mary Queen of Scots

Filmen tar sin handling när Mary Stuart, drottning av Skottland ska avrättas i England. När yxan faller mot hennes huvud hoppar handlingen tillbaka 26 år i tiden. Då får man se när Mary kommer tillbaka till Skottland och blir drottning.

Samtidigt utmanar hon sin släkting Elisabeth drottning av England. Mary gör själv anspråk på tronen för de övriga brittiska öarna. Något som sätter den unga och frispråkige drottningen i problem, hennes katolska tro går inte heller hem i det protestantiska England.

Omdöme – Mary Queen of Scots

Filmen lever mycket på sina skådespelarinsatser där Saoirse Ronan är den som tar täten. Att hon redan kunde bemästra olika språk och delakter fick vi prov på i tidiga år. Saoirse är bara 24 år men har redan hunnit samarbeta med de största i branschen.

Hon slog igenom redan som 13 år i det sorgliga kärleksdramat Atonement. Hon byggde vidare på sitt skådespel i übercoola Hanna från 2011. I vuxen ålder har Saoirse riktat in sig på historia draman, som t.ex Mary Queen of Scots och Brooklyn.

Saoirse lyckas rädda en rätt så medioker film, hon får även god hjälp från både Margot Robbie och Guy Pearce. Filmens handling är svag och det blir en transportsträcka från punkt A till B. Filmens intrig blir bara en axelryckning och som historiskt drama blir det aldrig spännande.

Filmen försöker flirta med Me Too-röreslen då Mary är en självstädning kvinna som vill gå sin egen väg. Något som är svårt i ett patriarkat styrt Storbritannien modell 1500-tal. Både Mary och Elisabeth lyfts fram som starka kvinnor fångade i en männens värld och maktspel.   

Dessutom förekommer även flera mörkhyade och asiatiska skådespelare i nyckelroller. De spelar britter men på 1500-talet är detta ganska osannolikt, detta kan vara en indirekt kritik mot Hollywood och den rasistattack Oscarsgalan fick 2016.   

Slutsats:

Mary Queen of Scots kunde ha blivit en av 2018 års bästa filmer. Här förekommer det underbudskap inlindade i ett historiskt drama om maktkampen i 1500-talets Storbritannien. Men man lyckas inte förmedla detta i en rätt medioker film.

Det man dock får se är en vacker och fanatiskt Saoirse Ronan som lyckas rädda filmen från total undergång. Jag rekommenderar istället att man ser Cate Blanchetts Elisabethfilmer från 1998 samt 2007.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
2.8

FIKK - För att alla behövs