Örebro Futsal Club

Kvinnlig förare stoppad av polispatrull – påverkad av narkotika

Polisen stoppade drograttfylla i samband med att patrullen kontrollerade ett fordon och förare i Vivalla.

· Publicerad: 18 februari 2019 · 13.36.

Polisen stoppar och kontrollerar på måndagsförmiddagen en förare och personbil i Vivalla, Örebro. Den kvinnliga föraren av personbilen uppvisar tecken på att vara påverkad av narkotika.

Trafikbrottslagen

Bestämmelser om rattfylleri och så kallad drograttfylleri finns med i trafikbrottslagen och gäller förare av motordrivet fordon. Detta innebär att det är förbjudet att köra bil med en alkoholhalt i blodet eller utandningsluften som överstiger ett visst gränsvärde eller med narkotika i blodet.

Annons ▾

Polisen får bland annat ta alkoholutandningsprov och göra ögonundersökning för att förebygga och upptäcka rattfylleri och drograttfylleri.

Rattfylleri
Det är inte tillåtet att köra bil eller annat motordrivet fordon om man har druckit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften.

Drograttfylleri
För narkotika gäller en nollgräns i trafiken. Det är förbjudet att köra bil eller annat motordrivet fordon med narkotika i blodet. Detta har att göra med att narkotika i allmänhet ger verkningar som inte är förenliga med bilkörning. Denna typ av rattfylleri brukar kallas drograttfylleri.

FIKK - För att alla behövs