Örebro Futsal Club

Skolelever serveras gråärta till lunch – bidrar till forskning

Under vecka 10 deltar elever vid fem skolor i Örebro län i ett samarbete om hållbar mat.

· Publicerad: 7 mars 2019 · 19.36.
Foto: Magnus Westling

Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Hälleforsföretaget DelMat.
Syftet är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider.

Redan 2016 gjordes ett första försök med att undersöka gråärtans gastronomiska potential, då i form av gråärtsburgare med grönkål, syrad grädde och pepparrot som serverades till elever vid Klockarhagsskolan i Hällefors. 66 procent av eleverna svarade då att de tyckte om gråärtsburgaren, medan 11 procent inte gillade den.

Annons ▾

Tack vare responsen från eleverna har produkten utvecklats vidare tillsammans med bland annat företaget DelMat i Hällefors.
När projektet nu går in i nästa skede har fem skolor i norra Örebro län valts ut för provsmakning.
Det handlar om Klockarhagsskolan och Grythyttans skola i Hällefors kommun, Lindeskolan i Lindesberg, Kyrkbacksskolan i Ljusnarsbergs kommun och Karlsängskolan i Nora.

Eleverna kommer att serveras vegetariska filodegsrullar, som baseras på gråärta med nordiska, fylliga, milda och nötiga smaker. Gråärta är en råvara som har odlats länge och på många platser i Sverige.

Elevernas synpunkter kommer sedan att ligga till grund för en vidareutveckling av produkten.
Svaren kommer att publiceras i en vetenskaplig artikel som handlar om gråärtans gastronomiska potential och om att använda gråärtor som utgångspunkt inom receptutveckling. Studien är även en del i Grythyttan-doktoranden Magnus Westlings avhandling, som handlar om hur en odlad mångfald med dess smakrikedom kan utveckla den nordiska gastronomin.

FIKK - För att alla behövs