Polisen hindrade under veckan hela 51 stycken påverkade förare att köra vidare

Under Polisens nationella trafikvecka som genomfördes i Örebro län, Värmland och Dalarna hindrade polisen 51 stycken påverkade förare från att köra vidare.

· Publicerad: 21 mars 2019 · 11.54.
Polis-Trafikkontroll
Arkivbild – Polisen

Mellan den 11 och 17 mars så hade polisen en nationell trafikvecka, detta med fokus på alkohol och droger. I polisregion Bergslagen så stoppades hela 51 stycken förare från att köra vidare med sina fordon – 19 stycken för alkoholpåverkan och 32 stycken för drogpåverkan. Läs mer på Örebro Tribune.

Polisen genomför varje år flera särskilda trafiksäkerhetsveckor där det fokuseras lite extra på olika problemområden i trafiken, däribland alkohol och droger.

Annons ▾

I polisregion Bergslagen (där ingår Örebro län, Värmland och Dalarna) arbetar polisen med en metod där man genomför ett stort antal kortare trafikkontroller, som sprids ut på flera platser för att öka polisens synlighet och närvaro i trafiken.

— Vi arbetar med riktade trafikkontroller på platser där vi genom underrättelser och tips från allmänheten vet att det finns personer som kör berusade, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i Bergslagen.

Polisen upptäcker annan brottslighet

I samband med trafiknykterhetskontrollerna så finner polisen även annan brottslighet, däribland narkotikabrott, vapenbrott, stöld samt efterlysta personer.

Polisregion Bergslagens insatser resulterade i följande:

  • 9447 alkoholutandningsprov genomfördes
  • 19 alkoholpåverkade förare rapporterades
  • 32 misstänkt drogpåverkade förare rapporterades
  • 6 efterlysta personer kunde omhändertas
  • 4 omhändertagna personer enligt utlänningslagen
  • 18 anmälda narkotikabrott

— Alla medarbetare i regionen har gjort ett mycket bra arbete under veckan där de arbetat efter de metoder som finns i vår trafikstrategi, säger Leif Svensson.

Framför 23 ton tungt fordon med 1.08 promille i kroppen

Tillsammans stoppade polisen 51 påverkade förare på våra vägar. En av förarna var en yrkeschaufför som framförde ett 23 ton tungt fordon med 1,08 promille i kroppen.

— Trafiksäkerhetsarbetet under förra veckan kan faktiskt ha räddat någon från att ha omkommit eller blivit skadad i trafiken, tillägger Leif Svensson.

FIKK - För att alla behövs