Örebro Futsal Club

Bildspecial från Första Maj-tågen i Örebro

Första Maj, arbetarrörelsens stora dag. Partierna på vänsterkanten var ute och demonstrerade traditionsenligt i centrala Örebro.

· Publicerad: 1 maj 2019 · 18.55.

Första Maj, arbetarrörelsens stora dag firades traditionsenligt i Örebro. Under onsdagen var flera av stadens arbetarpartier ute och demonstrerade. Örebro Tribune var på plats i centrala Örebro för att bevaka demonstrationerna.

Vi vittnade om en större uppslutning av folk än tidigare år, även om det kanske bara handlade om ett par tusen deltagare. Vänsterpartiets demonstrationståg var betydligt längre än på många åt medan Socialdemokraterna såg färre ut. Detta kan vara en reflektion över hur det sett ut efter valet.

Annons ▾

Många Första Maj tal mot Socialdemokraterna

På Stortorgets överdel, framför Engelbrektsstatyn samlades Röd Front. De är ett relativt anonymt parti på vänsterns vänstra kant och har sin rötter bland kommunisterna. De pratade i sina tal om det avtal Socialdemokraterna ingick med Centern och Liberalerna, och hur det kommer påverka den svenska arbetaren.

Även Vänsterpartiet pratade om Socialdemokraterna och den nya arbetslinjen som de kommer att skapa efter sina samarbeten med de liberala mittenparterna. Bägge partierna ville också lyfta fram de ungas chans på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna utgick från Stortorget och samlades återigen på samma plats. De väljer också och tåga en betydligt mycket längre sträcka än Vänsterpartiet. I talarstolen stod bland annat Lena Baastad, i sitt tal pratade hon om hotet från Sverigedemokraterna och högerextremismen.

Örebro Tribune tar pulsen på Första Maj

Örebro Tribune kan som slutsats konstatera att det var bättre uppslutning än tidigare år under Första Maj. Man får gå tillbaka så långt som 2013 för att se en liknade uppslutning av deltagare.

Dessutom har höstens val stått mycket i fokus under de tal som partierna höll under dagen. Även det kommande EU-valen var ett av alla de ämnen som stod på tapeten idag.

Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs