Örebro Futsal Club

Polisen varnar för våg av utpressningsmail

Under måndagen informerade polismyndigheten i Sverige att en våg utpressningsmail skickades under natten ut till ett flertal maildresser i landet.

· Publicerad: 4 juni 2019 · 11.43.

Polismyndigheten i Sverige gick under måndagen ut med information angående ett massivt utskick av utpressningsmail. Polisen uppmanar att man ska polisanmäla dessa mail om man fått något.

— Det finns inte någon anledning till oro för mottagaren, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum. Han avråder även mottagarna ifrån att betala lösensumman.

Annons ▾

Hot om kidnappning om man inte betalar

Under natten till 3 juni startade ett massivt utskick av utpressningsmail till svenska mailadresser. Mottagarna av mejlet hotas med att de ska kidnappas om de inte betalar en lösensumma på 2000 dollar i den virtuella valutan Bitcoin till utpressarna.

Jan Olsson vet sedan tidigare massutskick av utpressningsmail att en del mottagare kommer att betala vilket han avråder från. För polisen är det idag oklart vem som ligger bakom dessa mail och vad pengarna ska användas till.

– Förutom den ekonomiska förlusten för den som betalar är det bekymmersamt för polisen om några väljer att betala. Eftersom ärendena är så pass nya har vi ingen vetskap om vem som kan ligga bakom de här utpressningsmailen och vi inte vet inte heller vad de kommer att använda pengarna till, säger Jan Olsson.

Vad ska man då göra om man får ett utpressningsmail?

  • Betala inte – allt är en bluff
  • Gör en polisanmälan
  • Bifoga mejlet eller en skärmdump av det i polisanmälan

Redan ett par timmar efter att utskicken började hade polisen mottagit hundratals anmälningar från personer som fått utpressningsmail. Innehållet i mejlet går ut på att om mottagaren inte betalar 2000 dollar i bitcoins inom två dagar ska hon eller han kidnappas.

Avsändaren säger sig också vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning och att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att mardrömmen slutar om mottagaren betalar.

– Det står också i mejlet att mottagaren inte får kontakta polisen, men vår uppmaning är tvärom att göra just det och att göra en polisanmälan, avslutar Jan Olsson.

FIKK - För att alla behövs