Örebro Futsal Club

Klart idag – Då kommer Stanley Cup till Örebro

Fredagen den 28 juni kunde St. Louis Blues backen Carl Gunnarsson avslöja när Stanley Cup kommer till Örebro. Detta skedde i Örebro Hockeys podcast.

· Publicerad: 28 juni 2019 · 15.04.

Den nyblivne Stanley Cup mästaren Carl Gunnarsson befinner sig just nu i Örebro. I Örebro Hockeys podcast kunde han avslöja att buckla kommer till Örebro den 12 augusti.

Det var den 12 juni som St Louis Blues vann sin första Stanley Cup sen klubben bildades 1967. Man vann finalserien mot Boston Bruins med 4-3 i matcher. Traditionsenligt ska var spelare få spendera en hel dag med bucklan på valfri plats.

Annons ▾

Detta är Stanley Cup pokalen

Foto: Alex Goykhman

Stanley Cup pokalen eller bucklan som också kan säga är en av de äldsta priserna som delas ut till professionella lag i Nordamerika. Från början var det ett vandringspris mellan olika ligor. Men från säsongen 1926/1927 har trofén enbart delats ut till vinnaren av NHL-slutspelet.

Spelarna, tränarna och ledarna i det vinnande laget får äran att få sina namn ingraverade på pokalen. Trofén får behållas av laget fram till att nästa säsongs slutspel avgjorts då den övertas av de nya vinnarna.

Kanadensisk Montreal Canadiens är det lag som vunnit Stanley Cup flest gånger, totalt 24. Sista gången var 1993, efter dem kommer Toronto Maple Leafs med 13 segrar.

Den spelare som vann flest titlar som aktiv spelare var Henri Richard, han vann 11 st. Den som vunnit flest titlar totalt som både spelare och tränar är Jean Béliveau. Båda två representerade Montreal Canadiens.

Många dråpliga incidenter med Stanley Cup

Den 12 augusti kommer Stanley Cup till Örebro. Vad Carl Gunnarsson tänkt göra med pokalen är oklart. Men under de flesta besök trofén har gjort förekommer nästa alltid ett officiellt evenemang där allmänheten kan besådda bucklan.

Under sin långa tid som trofé har bucklan varit med om många dråpliga och bisarra incidenter. 1987 råkade buckla gå sönder när den dåvarande Edmonton Oilers spelaren Mark Messier hade med sig den på nattklubb.

1998 placerade Detroit Red Wings spelaren Kris Draper sin nyfödde dotter i bucklans överdel. Ovetandes var hon befanns passade dottern på att göra sina behov liggandes i trofén.

Enligt ett rykte sägs det att trofén första gången besökte Europa 1996. Det kan tänkas vara omöjligt då ett flertal européer vunnit Stanley Cup innan detta årtal. Men Peter Forsberg ska vara den första europé som valde att spendera sin dag i Europa och Sverige.

FIKK - För att alla behövs